Благоевградчани се потопиха в магията на коледното градче в Драма - Гърция, апелираха кмета Камбитов да изгради същото и в Благоевград

17 Декември 2018 | 17:35
0 коментара
Общество

В седмицата преди Коледа, благоевградчани се втурнаха към Драма, Гърция за да се потопят в магията на коледното градче там, видя наш репортер.

Туроператори ежедневно возят хората до там и с усмивка споделят, че градчето е сред предпочитаните от тях.

Туристите пък твърдят, че именно в коледното градче, мечтата на вече порасналите деца, които искат отново да се докоснат до света на вълшебния старец става реалност.

В продължение на повече от месец, всеки който иска да стане част от коледното вълшебство, трябва да се озове в центъра или по-точно в градската градина и площад Свобода на Драма.

Белобрадият старец е любезният домакин там. Може да минеш през неговата работилница за подаръци. Ако пък си му написал писмо с желания, отскочи до пощата, за да го пуснеш. Дядо Коледа пък те отвежда в един приказен свят, изпълнен с множеството облени с коледна украса дървени къщички, бляскава въртележка, коледно влакче и препълнена ледена пързалка. Изкушен си от безбройното количество лакомства, които са буквално на всякъде. Ако ти стане студено, може да изпиеш чаша греяно вино или салепи. Не се отказвай и от традиционните гръцки коледни сладки – курабии и меломакарона.

Струва си да посетиш Града на сънищата и заради многото концерти на открито. Своето място имат и народните танци. Различни танцови състави представят разнообразните фолклорни традиции на района.

Кметството на Драма се гордее, че  приема най-големия коледен празник в Гърция, а благоевградчани с въздишка коментират, че подобно атракционно селище би могло като нищо да се направи и в Благоевград.

„Благоевград е пълен с паркове и зеленина. Абсолютно нищо не пречи на общинското ръководство да помисли над идеята и в парк "Бачиново" край града от следващата година да се направи подобно нещо. В крайна сметка, става въпрос за 20 -25 къщурки украсени празнично, предлагащи от лакомства до дрънкулки, и няколко атракции за децата, като влакче, което и без това вече го има, въртележки, ледена пързалка идр. Така, вместо в Гърция, туристите ще идват в Благоевград, вместо там да остават парите си, ще ги оставят тук. По този начин ще има инвестиции хем в общинската хазна, хем ние ще бъдем на крачка разстояние от удоволствието покрай Коледа. Апелираме кмета Атанас Камбитов заедно с екипа си да се разходи до Коледния град в Драма и да види на място за какво точно става въпрос. Сигурни сме, че ще остане очарован и още догодина и в Благоевград ще имаме същия вълшебен град”, категорични бяха пред репортер на Pirinsko.com туристи.

Фактологията сочи, че началото на коледното градче в Драма, Гърция е поставено с малък коледен базар през 2004 година.

Многобройните мероприятия, които приютява Коледната столица на Гърция са напълно безплатни, ето защо тук се стичат хиляди посетители от страната и чужбина, които искат да избягат от ежедневието и да се потопят в един приказен свят. Хиляди са доброволците, които помагат, за съществуването на Града на сънищата.

Добавете Вашия коментар

TOP