Благоевградчани подкрепят с подписка директорката на IX ОУ Василка Величкова

14 Юли 2018 | 13:16
1 коментара
Общество

Родители стартираха подписка в защита на благоевградското IX ОУ и директорката му Василка Величкова. Подписката е пусната в квартал „Ален Мак“ в четвъртък, като постепенно се разпространява в цялата община.

„Ние, гражданите на град Благоевград, подкрепяме Девето основно училище „Пейо Крачолов Яворов”, представлявано от директора Василка Величкова, като желаем да не се допуска насочването на деца от ромския етнос към училището и сформирането на паралелки с преобладаващ брой ромски ученици. Това е основната причина, поради която жителите на жк „Ален мак“ не подават заявления за записване на децата в училище, както и причина за преместването на децата в другите училища в Благоевград“, гласи набиращата скорост подписка, която родителите смятат да внесат в община Благоевград.

Припомняме, че скандалът в IX ОУ избухна, след като директорката обяви, че няма да приема първокласници от ромски произход, а само заявления на живеещи в квартал „Ален мак“ и съседното село Изгрев. За тези си действия В. Величкова изтъкна, че ръководеното от нея училище е в процес на десегрегация, а политиката на държавата е да се върви към затваряне на сегрегираните училища. Тогава директорката сподели, че през годините са приемали достатъчно деца от ромски произход и вече е време за тяхната социализация и интеграция да се погрижат и останалите училища в Благоевград.

Междувременно съобщението, публикувано във Фейсбук страницата на училището, придоби национална известност. Стигна до знанието на Министерство на образованието, самосезира се Комисията за защита от дискриминация, фондации, организации, включително и Българският хелзинкски комитет, пуснаха жалби до институциите. Училището стана обект на множество проверки, течащи и в момента.

„Има дисциплинарно производство срещу директора на училище, писал във Фейсбук, че няма да приема ученици от ромски произход”. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев по време на заседанието на образователната комисия в отговор на въпрос на депутата от ПГ на ДПС Ерол Мехмед.

“Не става въпрос за разпореждане, а за публикувано мнение във Фейсбук, което изразява отношение. Това, което е написано, е недопустимо. То е дискриминационно, осъдително. Трябва да се реагира. Началникът на РУО – Благоевград е образувал дисциплинарно производство. Няма какво да се проверява, то е ясно. Няма нужда от проверка, която да персонализира вината и да казва дали е сбъркано, или не е”, коментира министър Вълчев.

Според него всяка една ситуация има контекст, но в случая няма оправдание за тези думи. “Колкото имах възможност, реагирах публично на тях и много други колеги от министерството. Контекстът е, че имаме проблем с така наречената вторична сегрегация и думите на директора са били опит да се реагира на страховете”, каза министърът. Според него колективната политика на МОН и на общините трябва да е насочена към политика на десегрегация и максимално включване на децата от ромски произход.

Със случая се занимава и Икономическа полиция, където Василка Величкова е била на разпит, продължил повече от два часа в четвъртък следобед. Самата тя идва на работа призори и си тръгва най-рано в 21 часа, като по цял ден пише обяснения и дава показания. „Ако приема ромските деца, ще наруша Закона за предучилищното и училищно образование, ако не ги приема – Закона за защита от дискриминация. Значи каквото и да направя, все ще съм виновна“, заключи В. Величкова, заета вчера да подготвя доклад до Комисията за защита от дискриминация.

Както „Струма” писа в IX ОУ имаше подадени 6 заявления за прием в 1 клас, но някои от децата вече са се записали на други места, а В. Величкова чака помощ от община Благоевград. Тя е внесла конкретни предложения до местната изпълнителна власт, като едно от тях е Предел махала да бъде извадена от районирането и да не е към прилежащите територии на нито едно училище. Всъщност такъв беше и първоначалният вариант на общинската система за прием в 1 клас. Впоследствие изненадващо и незнайно защо Предел махала бе включена към районите на IX ОУ, VIII СУ, XI ОУ и СУИЧЕ.

Неотдавна В. Величкова се обяви и за среща с колегите си. Тя поиска всичките 11 директори да обсъдят заедно въпроса и изрази увереност, че могат да се разберат помежду си. Някои директори обаче неофициално споделиха, че не виждат смисъл в подобна среща, тъй като разпределението на първокласниците не било в техните правомощия.

„Съгласна съм и ще приема 2-3 ромчета, колкото и другите в паралелка по училищата. Въпросът е 87-те деца от ромския етнос, подлежащи на прием в 1 клас, да бъдат разпределени равномерно по всички училища”, сподели В. Величкова и бе категорична, че ако трябва, ще обяви нулев прием, но няма да формира паралелка изцяло с ромски деца.

Именно за да подкрепят директора и водената от училището политика на десегрегация, родители започнаха да събират подписка. Вчера репортер на „Струма” се срещна с един от инициаторите на подписката – Евелина Карталова, която е записала детето си в 1 клас в IX ОУ, а по-голямата й дъщеря сега ще е петокласничка в същото училище. „Не мога да си обясня как целият държавен ресурс може да бъде впрегнат в това да „смаже“ един директор, който не е направил нищо нередно, а просто спазва закона“, не скри недоумението си майката. Тя разказа, че е изключително доволна от директора на училището, от учителите и условията, които предлага IX ОУ.

„Не разбирам и родителите, които са от „Ален мак”, а записват децата си в VIII СУ. Аз лично живея в „Еленово”, но искам децата ми да учат в IX ОУ. От една страна, защото е много по-спокойно, а от друга по-нищо не отстъпва на останалите училища, даже в някои отношения е много по-добро. Има си стол, вътрешна лавка, а учителите полагат неимоверни грижи за децата”, заяви Евелина Карталова. Тя разказа, че в класа на по-голямата й дъщеря имало две ромчета, които не създавали проблеми и се интегрирали много добре сред съучениците си.

„Настоявам и по-малката ми дъщеря да учи в IX ОУ. Няма да я запиша другаде. Ако трябва, ще чакам до 15 септември, но искам двете ми деца да са тук”, категорична бе майката.

Подкрепата си за Василка Величкова и ръководеното от нея училище обяви и председателят на Регионалния синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ Ирина Андонова. Тя обясни, че подготвят позиция, която ще изпратят на община Благоевград. „Директорката спазва закона, а в същото време я обвиняват. Проблемът идва от общинската система за прием в 1 клас. Би следвало ромските деца, подлежащи на прием в 1 клас, да не се концентрират в едно училище, а да бъдат разпределени равномерно по всички, още повече че училищната мрежа го позволява”, коментира Ирина Андонова. Тя изрази мнение, че е най-добре общината да извика на среща всички ръководители на учебни заведения и първокласниците действително да се разпределят според водещия критерий – местоживеене, а не, по думите й, всеки директор да записва деца, както си иска. Ирина Андонова подчерта и че за да бъдат избегнати подобни проблеми и напрежение, най-добрият вариант е община Благоевград да въведе централизиран прием в 1 клас, какъвто има в редица големи общини в страната ни.

„Заставам зад всяка една дума, казана от Василка Величкова. Действията, предприети срещу нея, са изключително грозни и непристойни. В изказванията й няма нищо сегрегационно, напротив, училището работи по програма за десегрегация”, заяви председателят на Синдиката на българските учители в Благоевград Бонка Ичкова. Тя допълни и че е разговаряла с председателя на СБУ Янка Такева, която е изтъкнала, че Василка Величкова е сред най-добрите им социални партньори. Тя е училищен директор от 20 години.

„Истината е, че приемът и записването на учениците се извършва въз основа на личните лобита на директорите, а работата за лично лоби води до това”, каза Бонка Ичкова.

Репортер на „Струма” се свърза и с областния лидер на Съюза на работодателите в системата на народната просвета, директора на ЗПГ в Сандански Емил Терзийски. Той сподели, че е в Германия и би могъл да даде мнение през следващата седмица, когато се прибере.

Проблемите около приема на първокласници започнаха още през месец февруари. Тогава комисията, съставена от представители на общината, включително и медиаторите, синдикалисти и директори на училища, сред които Василка Величкова, колегите й от VII СУ д-р Л. Стоянова, от VIII СУ Сергей Биров, и от VI СУ Димитър Арабаджиев, обсъждаха образователната интеграция и разпределението на първолаците от т.нар. социално уязвими групи. Тогава главният специалист “Етнически и интеграционни въпроси” Ваня Стоименова сподели, че подлежащите за записване в първи клас са 80 и училищата трябва да имат готовност да ги приемат, а началникът на отдел „Образование” Симона Митова бе категорична, че те ще бъдат разпределени по 2-3-ма в паралелка. Въпреки увещанията на В. Стоименова комисията да приеме миналогодишните критерии и стратегия това не се случи, тъй като директорите се мотивираха, че им е нужно време да помислят. В крайна сметка след едночасово заседание присъстващите не решиха нищо конкретно, а втора среща така и не се състоя.

Известно време след това „Струма“ отправи питане към общината как точно ще бъдат разпределени ромските деца, но отговор не бе получен. Затова вчера пак изпратихме следното запитване:

„Уважаеми колеги,

Във връзка с големия обществен интерес бих искала отново да попитам как ще бъдат разпределени 87-те ромски деца, подлежащи на прием в 1 клас?

По време на обсъжданията на общинската система за прием в 1 клас представители на община Благоевград увериха, че тези деца ще бъдат разпредели равномерно /по 2-3 в паралелка/ във всяко едно от 11-те училища, реализиращи прием в 1 клас.

Ще се случи ли това и конкретно по колко деца от т.нар. социално уязвими групи ще постъпят във II ОУ “Димитър Благоев”, III ОУ “Димитър Талев” и VII СУ “Кузман Шапкарев”?

Искрено се надявам този път да отговорите на запитването ми и да не лишавате обществото от правото му да бъде информирано по тази тема”.

От общината отговориха следното:

„Приемът в първи клас е процес с регламентирани срокове, упоменати в утвърден график на дейностите по осъществяване на прием в първи клас за учебната 2018/2019 година (публикуван в сайта на община Благоевград).

Към този момент е приключил срокът за записване след второ класиране. До 14 септември включително предстои да се анализира цялостно кампанията по прием за първи клас, да се обобщи информацията от общинските училища на територията на общината за свободни места и да се пренасочат незаписани деца. В голяма част от общинските училища кампанията по приема е приключила. Над 80% от децата от ромски етнос, подлежащи на задължително записване в 1-ви клас, са записани от техните родители.

Община Благоевград ще следва приетия механизъм за подсигуряване на благоприятна мултикултурна среда за децата от ромски етнос.

За да бъдем коректни към обществеността, е необходимо да се изчака месец септември, за да могат да се посочат по-точни данни”./Струма/

Добавени коментари

4uka4a публикува:
14 Юли 2018 | 13:39
Abe hora ot alen mak kakav vi e problema ne razbiram ,ama pitaite va6ite jeni kolko pati sa se 4ukali sas ciganite ot grada napravo napravete test dali deteto koeto kazvate 4e e va6e dali naistina e va6e i samo da vi kaja ne se 6eguvam sas tova koeto pi6a pitaite saprugata si 90% sa ebani ot ciganite i zatova mislq 4e nqma smisal da se pravite ns voda nenapita!!!!zasega 4ao no pomislete naistina zatova ne 4e ne go znaete prosto si sverete 4asovnicite za kakvo pravite tezi prostotii

Добавете Вашия коментар

TOP