Благоевградачни казаха твърдо "Да" на протестите, граждани: "Глас народен - глас Божи"

15 Ноември 2018 | 13:34
0 коментара
Общество

Благоевградчани твърдо стоят зад гърба на протестиращите свои съграждани и подкрепят техните искания за по- висок стандарт на живот и намаляване на цената на горивата. Това показа проучване на Pirinsko.com, направено сред жителите на областния град вчера.

Хората са категорични, че е крайно време управляващите да чуят гласа им, ако ли не ще бъдат предприети още по – драстични действия.

„Глас народен, глас Божи”, това каза пред наш репортер 73 – годишният Милен Атанасов, който секунди преди да разговаря с нас, се чу със свои близки в чужбина. Той ядно сподели, че ситуацията в страната вече е нетърпима.

„Минал съм през управлението на няколко правителства. То не бяха сини, червени или царски. Все е било мизерия, но такава като сегашната е нямало. Това правителство направо ни закопа вдън земя. Единственото излизане от ситуацията е промяна”, каза той.

Друг благоевградчанин пък разказа: „ Децата ми - двама сина от години са в чужбина, единият в Германия, другият наскоро замина за Англия. На по – малкия син, дори дъщерята остана при мен и жена ми да я гледаме, докато той и съпругата му се устроят в Лондон. Всеки ден гледаме снимки и плачем, защо, затова ли ги раждахме, затова ли ги учихме? Роби в чужд свят да са, вместо до нас”?, риторично попита той.

Припомняме, че от дни протести по повод ниския стандарт на живот и високите цени на горивата заливат страната. Хиляди хора са на улицата със знамена в ръце и скандирания за по– добър живот.

Само в първия ден от протеста, повече от 500 души и над 100 автомобила на недоволни блокираха главния път за Гърция при Благоевград. 

Над четири часа продължи блокадата на главен път Е-79. Протестиращите срещу цената на горивата, цената на "Гражданска отговорност" и данъка на автомобила бяха категорични, че няма да освободят пътя, докато правителството не подаде оставка.

Главният път бе блокиран, както и обходът - третостепенния път през квартал Струмско-Долно Церово и Железница.

Образуваха се километрични колони от чакащи автомобили. Хората, пътуващи по направлението Благоевград - Кулата, се изнервиха и търпението им бе на привършване, когато пътят около 18 часа бе освободен.

Стигна се дотам, че от Областната дирекция на полицията в Благоевград изпратиха писмо, с което уведомиха, че ще предприемат мерки по възстановяване на обществения ред.
 
Блокиран бе и пътят за Банско. Там жители на Разлог пък спряха движението в знак на протест срещу поскъпването на водата. Така те подкрепиха и недоволството на хората в Благоевград.

Както вчера информирахме, в понеделник - 19.11. предстои пореден протест от страна на благоевградчани. Той е насрочен за 18 и 30 часа, а сборния пункт е пред магазин "Лидъл" в Благоевград.

Добавете Вашия коментар

TOP