Благоевград ще бъде включен в списък с градовете, в които се организират 100-те най-големи събития на франкофонията в цял свят

20 Април 2017 | 21:31
0 коментара
Култура

 

Благоевград ще бъде включен в списък с градовете, в които се организират 100-те най-големи събития на франкофонията в цял свят. Това стана ясно по време на среща между кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов и посланика на Франция в България н.пр. Ерик Льобедел. Причината, Благоевград да бъде в престижната класация е организирането и провеждането на фестивала „Франкофоли“, който предстои в областния център за трета поредна година. Инициативата носи името „Голямата обиколка“ и включва в себе си 100 населени места от цял свят, в които се популяризира френската култура. Благоевград е избран лично от министъра на Външните работи на Франция, поясни още н.пр. Ерик Льобедел. „Самият факт, че Благоевград е фигурира в списъка, ще позволи тук да бъдат привлечени туристи, не само от Европа, но и от цял свят. По този начин, от една страна, събитието ще бъде доразвито, а от друга, ще допринесе за разработването на Месец на франкофонията. Следващата година той ще се проведе през месец март, а един от основните участници ще бъде именно Община Благоевград“, коментира н. пр. Ерик Льобедел. Кметът Камбитов определи този факт, като оценка за положените усилия, фестивалът „Франкофоли“ да бъде възроден и да се превърне в емблема за Благоевград.

По време на срещата бяха обсъдени още възможностите, които Благоевград предлага за туризъм и инвестиции, част от мащабните проекти, по които Общината работи, както бъдещо сътрудничество за реализация на съвместни инициативи.

В рамките на срещата, н.пр Ерик Льобедел подчерта, че благодарение на целенасочената политика на кмета Камбитов, Благоевград вече е достатъчно атрактивен за френските туристи.Той определи Благоевград като „умен град“. „Това е вследствие от положените усилия на Общината, с разработените проекти, с решението на Община Благоевград да участва във френско-българския конкурс „Еко община“ - конкурс, който позволява да бъдат отличени най-добрите български общини, а показателите са енергийна ефективност, управление на водата, управление на отпадъците“, допълни още Ерик Льобедел.

В края на срещата д-р Камбитов благодари на френския посланик и отправи покана той да бъде официален гост на фестивала „Франкофоли“, който предстои през юни.

 

 

Добавете Вашия коментар

TOP