Благоевград почете 133 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия

06 Септември 2018 | 11:27
3 коментара
Култура

С ритуал по полагане на цветя Благоевград отбеляза 133 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Ритуалът се състоя пред паметника на Македоно-Одринското опълчение, който се намира на площад „Мите Марков“ в областния център.

   Пред паметника, глава сведе първо  заместник- кметът по строителство и сигурност инж. Емилия Тунева.  Почит отдадоха още и  Даниела Савеклиева- депутат от 44-то Народно събрание, заместник- областният управител Иван Стоянов, председателят на ОбС- Радослав Тасков, общински съветници, представители на културни институти, представители на политически партии, общественици, граждани.

По случай националния празник- Съединението на България, Биг Бенд Благоевград изсвириха Химна на България, както и други бележити български песни.  Исторически факти от делото на дедите ни и борбата за Съединението припомниха ученици  от Природо- Математическа гимназия „Сергей П. Корольов“. 

На днешната дата - 6 септември, през 1885 година е провъзгласено Съединението на разделените по силата на Берлинския договор Източна Румелия и Княжество България. По силата на Берлинския договор от 1878 г. Южна България, наречена по искане на английската дипломация Източна Румелия, е откъсната от възобновената българска държава и включена отново в пределите на Османската империя.

Българското население от Областта не се примирява с несправедливите решения на Берлинския договор и незабавно повежда борба против тях.

На 6 септември 1885 година формираните в околните на Пловдив села и градове чети да се отправят към областния център, където обграждат конака и обявяват Съединението на Източна Румелия и Княжество България.

Добавени коментари

Ха,ха публикува:
06 Септември 2018 | 20:04
Няма заря и Камбитов липсва....
избирател публикува:
06 Септември 2018 | 20:02
Защо пак го няма кмета? Шопова също,къде се е запиляла?А,Николов?
ГРАЖДАНИН публикува:
06 Септември 2018 | 14:19
КУЛТУРЕСАТА ШОПОВА,КЪДЕ Е ???

Добавете Вашия коментар

TOP