Благоевград отбеляза с церемония 137-aта годишнина от Освобождението на Горна Джумая от турско робство

12 Февруари 2015 | 12:24
0 коментара
Общество

С кратка церемония благоевградската общественост отбеляза 137-aта годишнина от Освобождението на Горна Джумая от турско робство.

Церемонията бе кратка, така както и свободата. На 12 февруари по нов стил руски боен отряд, предвождан от майор Иван Павлович Орлински освобождава Горна Джумая от турско робство.

Освободителят на Горна Джумая, сега Благоевград, умира в освободения от него град, погребан е в двора на храм "Въведение Богородично" в началото на 1879 година.

Горна Джумая и Пиринска Македония се радват на свободата си точно 138 дни. По силата на решенията на Берлинския конгрес, провел се на 1 юли 1878 г., освободените от руската армия български територии отново са върнати в пределите на Османската империя.

След нови 34 години на доробуване, Горна Джумая е първият освободен град от частите на VII Рилска дивизия, това става на 5 октомври 1912 година.

В днешната церемония, провела се по традиция в двора на черквата, където е гробът на майор Орлински, участва представителна военна част на поделение 26400.

Венци и цветя пред паметника на майор Орлински бяха поднесени от името на областния управител, община Благоевград, духовенството, партии, обществени организации и граждани. Всичко това приключи за 15-ина минути./Божидар Стоилов

Добавете Вашия коментар

TOP