Благоевград отбеляза 172 години от рождението на Христо Ботев

06 Януари 2020 | 12:54
0 коментара
Общество

Благоевград отдаде почит на големия революционер и поет Христо Ботев.

Венци пред паметника на големия българския поет и революционер Христо Ботев по повод 172 години от рождението му положи кметът на община Благоевград инж. Румен Томов.       На площад „Народни будители” пред паметника на революционера цветя положиха още председателят на Общински съвет- Благоевград Андон Тодоров, народният представител Даниела Савеклиева, представители на политически партии, общественици и граждани.

Военно формирование 26 400 също отдаде почит пред бюст-паметника на Христо Ботев.

 Христо Ботев е роден на  6 януари 1848 г. в гр. Калофер в семейството на даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева. Първоначално учи в Карлово, където е учител Ботьо Петков, по-късно се завръща в Калофер, продължава учението си под ръководството на своя баща и през 1863 г. завършва калоферското училище.

Известно време е учител в бесарабското село Задунаевка. През 1867 г. се завръща в Калофер, започва да проповядва бунт срещу чорбаджии и турци, след което окончателно напуска Калофер. По това време във вестник „Гайда“, редактиран от П. Р. Славейков, е публикувано първото стихотворение на Хр. Ботев – „Майце си“.

От октомври 1867 г. живее в Румъния. Работи в Браила като словослагател при Дим. Паничков, където се печата в. „Дунавска зора“. През следващите години се мести от град на град, известно време живее заедно с Левски. През 1872 г. е арестуван за конспиративна революционна дейност и изпратен във Фокшанския затвор, но освободен вследствие застъпничеството на Левски и Каравелов. Започва работа като печатар при Каравелов, а по късно като сътрудник и съредактор на революционния орган.

Май 1876 г. Ботев започва дейност за организиране на чета и става нейн войвода. От Гюргево се качва с част от четата на кораба „Радецки“ и на 17 май заставят капитана да спре на българския бряг.

На 20 май 1876 г. е последният тежък бой – привечер след сражението куршум пронизва Ботев край връх „Околчица“ във Врачанския балкан. 

Добавете Вашия коментар

TOP