Благоевград отбеляза 143 години от рождението на Яворов

13 Януари 2021 | 15:11
0 коментара
Култура

Да засвидетелстват почитта си към делото на Яворов  пред бюст-паметника му в градската градина на Благоевград цветя положиха кметът  инж. Румен Томов и неговия екип,  представители на културни и образователни  институции, политически партии,  граждани.

Второкласничката Изабела Василева от Девето основно училище, чийто патрон е Яворов, припомни основните моменти от живота и делото му.

Гениалният лирик, чиято годишнина отбелязваме днес чертае светла диря в българската литература и национално-освободителните борби в Македония,  съдбата му е неразривно свързана с Пиринския край.

„Яворов е много интересен образ, който съчетава перото и меча в себе си, което го прави много близък до други големи личности.  Яворов е явление, както в българската литература, така и в историята ни, и завинаги остава в сърцата на благоевградчани“ – каза за Радио Благоевград Кирил Алексиев, директор на Регионалния исторически музей в областния център.

Пейо Яворов е един от най-дейните сподвижници на Гоце Делчев, четник и активен участник в Балканската война, която през 1912 година носи освобождението на Пиринско от турско владичество. Силен душевен удар за поета е смъртта на Делчев през 1903 година. Тогава Яворов  частично се отделя от революционната дейност и до края на живота си кореспондира със своя съратник Тодор Александров – водач на ВМОРО, на когото посвещава стихотворението „Заточеници“

Добавете Вашия коментар

TOP