Благоевград на протест в защита на „Натура 2000“

06 Юли 2020 | 12:25
0 коментара
Общество

Поне 10 града в страната утре ще се вдигнат на протест срещу продължаващото застрояване на българското Черноморие и промените в Закона за биоразнообразието.

Организатор на демонстрациите е  заедно с граждански организации. 

Очаква се недоволство от строителните безобразия насред природата да има в София, Пловдив, Бургас, Дупница, Благоевград, Ботевград, Айтос, Русе, Сливен, Царево. 

Природозащитниците призовават за оттегляне на измененията на Закона за биоразнообразието, приети на първо четене в парламента, които според тях продължават да заплашват европейската екологична мрежа "Натура 2000" в България. Според тях представителите на ГЕРБ в парламента са заблудили обществото, че проблемните предложения ще бъдат оттеглени. В същото време дискусията от миналата седмица в Народното събрание е показала, че след първия национален протест на 25 юни исканията им остават без последствия. 

Еколозите настояват депутатите да приемат само текстовете, които не се отнасят до "Натура 2000", да спре строителството на Алепу, както и в Природен парк "Странджа". Миналата седмица Европейската комисия предупреди за съд за България заради "Натура 2000". 

Добавете Вашия коментар

TOP