Благоевград, Дупница, Разлог и Перник са сред първенците в страната по брой нови безработни

03 Април 2020 | 19:42
0 коментара
Общество

Национална статистика сочи Благоевград, Дупница, Разлог и Перник като първенци по новорегистрирани безработни.

Благоевград, Дупница, Разлог и Перник са сред първенците в страната по брой нови безработни, показват данните на КНСБ на база проучване към 27 март чрез регионалните структури на конфедерацията в цялата страна за социалното напрежение във фирмите и учрежденията, и последствията от ефектите на COVID-19.

Събраните данни показват, че 78% от засегнатите фирми пускат работниците в платен отпуск, в 22% прибягват към неплатен отпуск, а в 13% от фирмите се стига до освобождаване на работещите или предстоят съкращения.

Най-много засегнати предприятия има в Димитровград, Благоевград, Казанлък, Разлог и Банско. Извън туризма и ресторантьорството има в сектор преработваща и лека промишленост, следван от производството на авточасти и автомонтьорство, и култура.

Вчера пък социалният министър Деница Сачева обяви, че 4700 нови безработни са вписани само за ден, а общо регистрираните безработни лица от 13 март до 1 април е 31 643, което прави средно по 2934 души на ден.

Въпреки че данните се съобщават официално от социалното министерство, шефката на Регионалната служба по заетостта обяви, че не може да даде данни за региона, преди те да бъдат обработени в обща национална статистика. Според Поповска в Благоевград нямало наплив от безработни и сниманата вчера опашка пред Бюрото по труда била само от десетина човека, което било нищо на фона на опашките от другите бюра в страната от по 50-60 човека.

Ст. Поповска обеща чак за след 15 април и информация по другия актуален въпрос – колко работодатели са подали документи за мярката 60/40, по която на 31 март 2020 г. Агенцията по заетостта откри процедура за кандидатстване. Според нея засега имало само запитване по телефона. От социалното министерство вчера съобщиха, че в цялата страна са подадени 59 заявления от работодатели, които искат държавата да плати 60% от заплатите на служителите им заради затваряне на бизнеса им.в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP