Благоевград 2019 г.: 2 избора и тонове попарени надежди за покрив над главата, за ски център, работещи съветници и кмет

28 Декември 2019 | 07:35
5 коментара
Общество

2019 г. в Югозапада: 2 избора и тонове попарени надежди за покрив над главата, за ски център, работещи съветници и кмет, малко топлина и прогледнала Темида…

Януари
Надеждата “Картала”
Благоевград започна годината с добра новина – оръжейният бос от Сандански Лъчезар Динчев стана съсобственик заедно с общината на ски център “Картала” над Благоевград. Надеждата за вливането на свежи пари в неработещия местен ски курорт в популярната местност Бодрост накара благоевградчани да се размечтаят как още следващата зима ще започнат да привличат туристи, към града ще потекат едни пари, хотелите ще се препълнят с туристи, заведенията ще останат без свободни места, таксиметровите фирми ще се заринат от поръчки да транспортират скиори на 27 км до Картала и обратно, и въобще областният център на Пиринско ще го бъде и пребъде, като междувременно се превърне във второ Банско.
През лятото нещата уж потръгнаха, новият собственик започна ремонт на хотела, назначи за управител свой племенник, започна да брои откраднатите чаркове от ски влека и тъкмо благоевградчани да започнат да смазват ските, изведнъж, броени дни преди края на годината, община Благоевград обяви търг за наемател на ски пистата. Оказа се, че точно пистата е апортната вноска на общината в ски центъра, макар никой да не разбра защо търгът не е направен през лятото например, а трябваше да се чака започването на ски сезона и едва тогава да се търси кой да я стопанисва.
Ще започне ли да работи ски центърът през януари, е въпрос, по който могат само да се правят прогнози. Но и да заработи пистата, и да остане пак празна, поне любителите на зимни спортове имаха цяла година тема за разговор и надежди, че някой мъдър управник ще се сети да използва това безценно природно богатство, та и те да намажат нещо покрай него.

Февруари
Сагата “Общинско жилище”
Най-късият месец в годината стартира с уверението от страна на благоевградската управа, че е дошъл краят на мъките на 183 социално слаби семейства, на които общината е направила социални жилища мечта: лъскави, обзаведени до последната чаена лъжичка, плазмени телевизори, с отопление на газ от собствена централа, че и евтини. През май новата социална придобивка бе тържествено открита – с лентичка, деца с народни носии, питка и т.н. Социално слабите таман да се застягат за новодомци и се оказа, че има още работа по прецизиране на списъка на нуждаещите се, процедурата по узаконяване на социалния блок не е довършена, Общинският съвет не бил приел някаква наредба и т.н. Така в отлагания тихомълком си мина лятото и дойде есента. И общината се сети, че е крайно време да стартира приема на документи за настаняване. Случайно или не, това стана точно по средата между двата тура на местните избори, когато екскметът се беше усетил, че властта му се изплъзва, и отчаяно търсеше нови и нови начини за привличане на гласове. В пиар акцията се включи зам. кметът Хр. Шопова, която лично извика в кабинета си кандидатите за общински жилища в навечерието на балотажа с обещанието, че веднага след изборите ще задвижат процедурите по настаняването. Но екипът “Камбитов” загуби изборите и едва ли дори си спомня за обещанията към бъдещите новодомци.
Така се изтърколиха още 2 месеца, дойде зимата и едва ли някой в Благоевград е изненадан, че в жилищата още никой не е настанен. А и май скоро няма да бъде, защото кметът Р. Томов още на първата пресконференция след избора му обяви, че няма да пусне вътре хората, защото има сериозни проблеми по качеството на извършените СМР-та, като подове на бани с обратен наклон, течове и т.н.
Социално слабите пък посрещнаха празниците в писане на писма до Дядо Коледа с една-единствена молба – да ги пусне в новите им жилища, преди все пак да станат за ремонт.

Март
С дъх на сяра
В Благоевград замириса на сяра. Специфичният аромат на минералната вода се разнесе от хотела на тогавашния общински съветник Румен Калайджиев, който направи парти за приятелите по случай въвеждането на минерална вода във всички водни съоръжения на СПА комплекса му. Благоевградчани настръхнаха, но не от завист, а от справедливото негодувание, че децата им в общинския басейн се къпят със студена вода, макар че тръбопроводът за хотела минава на метри от басейна, както и че общината даде няколкостотин хиляди лв., за да финансира половината от прокарването на водата на разстояние над 4 км до хотел “Езерец”, уж за да може да направи отклонение и към комплекс “Пирин”.
Бивша съветничка инициира събиране на подписка с искане ОбС да преразгледа решението си да даде водата на “Езерец”. Благоевградчани започнаха да пресмятат край колко училища и детски градини минава водата. Калайджиев и съветникът Ковачки, чийто хотел също е вързан към минералната вода, затънаха във второстепенния дебат кой колко ползва, колко плаща и колко краде. След дълго умуване бившата управа реши да сложи точка на дебатите и изплю камъчето – топла вода в съблекалните на децата в общинския басейн няма да има поне тази година, защото не били предвидени пари за връзването на душовете към водопровода. Което си има и добра страна – поне няма да им мирише на сяра…

Април
Сляпата Темида
14 г. след акция “Респект”, няколко противоречащи си съдебни решения и 1 г. след прекратяване на делото по давност петимата благоевградски полицаи, участвали в задържането на Ангел Димитров-Чората, бяха прибрани по тъмна доба в затвора за 7 г. Мирослав Писов, Георги Калинков, Янко Граховски, Борис Механджийски и Иво Иванов разбраха чак в момента на задържането им, че ВКС имал поредно решение по техния казус с осъдителни присъди. Това беше по Великден. Полицаите поискаха нов процес, а ВКС трябваше да отговори до месец. Трябваха им обаче 8 месеца и през това време бившите полицаи останаха в Бобовдолския затвор, а семействата им се молеха на Господ за справедливост.
Чудото стана чак на Коледа, когато върховните магистрати решиха все пак да възобновят делото “Чората” и 5-имата антимафиоти трябваше да бъдат изведени от затвора и върнати по домовете им. В 8-те месеца, които със сигурност са били най-мрачните и пълни с огорчение в живота на петимата осъдени, се случиха много неща: съгражданите им скочиха да ги защитават, защити ги и главният прокурор, после бе избран нов главен прокурор, а магистратите в цялата страна, включително и във ВКС, си раздадоха за Коледа по една основна заплата и възнаграждение за ранг. Коледният бонус, при това по настоятелна препоръка на ВСС, трябваше да постъпи в картите им до 18 декември, за да могат слугите на Темида да си пазаруват спокойно за празниците. И да си починат, за да могат, вероятно следващата година, да завъртят за пореден път съдебен процес срещу петимата обвиняеми полицаи с единственото обвинение – че са си изпълнявали служебните ангажименти.

Май
Генерална репетиция
В ЕС се проведоха изборите за Европейски парламент. В Благоевград също, само дето те бяха генерална репетиция за местните избори през есента. Резултатите бяха стряскащи за ГЕРБ, които регистрираха най-слабите си резултати през последните 10 години. В Благоевград от 67 000 гласоподаватели за управляващите гласуваха само 6000 души, при 5000 за червените кандидати за ЕП. Вместо да си дадат реална преценка, че цифрите са резултат от лошо управление по места, самозабравилите се кметове на управляващата партия обаче продължиха да я карат постарому. Дюшеш им дойде и поведението на Бойко Борисов, който вместо да “светне синята лампа”, ги остави да си разиграват конете. И резултатите не закъсняха. Тази година пилците наистина се преброиха наесен.

Юни
На гол тумбак
Благоевград го удари на купон и харчене на парите на данъкоплатците като за последно. То не беше пети фестивал за съвременна френска музика “Francofolies”, то не бяха годишните награди на БГ радио в парк “Македония”, то не беше детски музикален фестивал за вокална и вокално-инструментална музика, за рок, поп и джаз изпълнения “Благоевград БГ Voice”. Дни наред Благоевград беше една огромна сцена, по всички мостове и площади на града скачаха и пееха дечица, по улиците се мяркаха чуждоезични певци, опъваха се всякакви шатри и въобще народонаселението бе в еуфория.
Поне така смяташе тогавашният кметски екип. И едва наскоро стана ясно, че цялото това забавление е излязло на благоевградчани златно. Бившата управа е харчела наистина като за последно и е изписвала за културни мероприятия такива космически суми, че с тях целият град можеше да бъде покрит с мрамор, а от единствената работеща градска чешмичка да текат денонощно мед и масло. Например гордостта на бившия кмет – фестивалът “Франкофоли”, за който съветниците бяха гласували 580 000 лв., е глътнал на данъкоплатците 1 625 000 лв. Детският фестивал “Тара-ра-бумбия” при заложени 100 000 лв. е финансиран със 183 000, честванията на 24 май са ни излезли 57 000 лв. вместо 50 000 и т.н. 25 бона за сурвакарския фестивал, 17 200 лв. за честването на 3 март, 84 000 лв. за “Блус джаз фест”, стотици хиляди, похарчени за изложението на книги “Литера експо”, Празника на Благоевград, “Джумая фест”, коледна елха, заря, воали, боядисани камъни и т.н. – все харчове, напомнящи поговорката “На гол тумбак – чифте пищови”.
За догодина новият кмет се зарече фестивалите да са най-много 2, както и да закрие специално създаденото да ги управлява финансово общинско дружество “Благоевград фест”. Така ще ни остане само споменът за безкрайните фойерверки и скъпи коледни елхи. И мимолетната гордост, че за 8 г., макар и безработни, бедни и без всякаква перспектива, все пак сме давали вид, че сме били нещо като център на културния живот в страната.

Юли
Орлета в полет
Благоевград си продаде орлетата. 31 от 41 общински съветници приеха бизнес плана на “Емирейтс Фъндс Ексчейндж” за управленско сътрудничество и финансово развитие на ОФК “Пирин”.
Новите собственици на клуба обещаха подобряване на управлението, осигуряване на финансиране за формирането на екип от футболни специалисти, треньори и футболисти, който да създаде ефективна система на подготовка на детско-юношеска школа и на представителния мъжки отбор, така че да се постигнат високи резултати при участието във Втора, че и в Първа лига. Съобщиха, че за първия месец са направили дарения и рекламни плащания общо в размер на 410 000 лева, както и 30 000 лв. за екипировка и допълнителни разходи. ОбС – Благоевград пък им даде “Синята къща” за безвъзмездно ползване на футболния клуб, най-вече за столова.
Синята къща стана зелена, отборът си смени логото, смени треньора и дойде нов от чужбина, а община Благоевград обяви управителката на “Емирейтс Фъндс Ексчейндж” за личност на годината в категория “Спорт”.
Сега топката е в орлетата – цялата община ги чака да им свърши зимната пауза, та да стане ясно накъде върви отборът. С надежда да върнат хората на стадиона…

Август
Огнен ад за милиони
Мост на АМ “Струма” край Дупница пламна като факел и огънят направи поразии за милиони. По-точно – за 1.86 милиона лева. За няколко месеца съоръжението излезе от строя и магистралата беше затворена в този участък.
АПИ внесе сигнал в Районна прокуратура – Дупница срещу виновника за пожара – собственик на цех за преработка и изкупуване на вторични суровини, който си складирал отпадъците под виадукта на магистралата. Кольо Илиев излезе от ареста под гаранция от 5000 лв. и се сдоби с 2 обвинения – за увреждане на околната среда и за безстопанственост и неосъществен контрол, довели до пожара. После си призна, че няма откъде да вземе милионите, за да плати ремонта.
В началото на декември движението по ремонтираното мостово съоръжение над река Джерман бе възстановено, а АПИ се закани да предяви иск към Кольо за вложените близо 2 млн. лв. държавна пара. Тъй като е ясно, че бизнесмен от неговата категория няма откъде да намери тази сума, възникват няколко резонни въпроса. Например какъв е смисълът държавата да даде още десетки хиляди лв. за заплати на магистратите, които ще се занимават с гражданското дело срещу него, за вещи лица, експертизи и т.н. Както и нямаше ли да е по-разумно и евтино, ако държавните контролни институции се бяха намесили 20 дни преди пожара, когато е изтекло последното предписание до собственика на фирма “Феникс Дупница” да си изчисти боклуците. Или пък не е ли редно до бизнесмена утре на подсъдимата скамейка да застанат и всички онези институции, проспали боклука под виадукта и с бюрократичното си отношение към служебните ангажименти и с дрямката си нанесли щета на държавата в размер на 1.86 милиона лева.

Септември
Депо: Има го, ама го няма
В средата на месеца най-тържествено и в присъствието на най-лични гости в Благоевград бе открита повече от официално Регионална система за управление на отпадъците на регион Благоевград, включващ общините Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево. Край титулуваното като “най-модерното депо в България” до благоевградското село Бучино се подредиха кметове, министър на околната среда и водите, народни представители, представители на различни институции, любопитни граждани. Дори министър-председателят Бойко Борисов мина по трасето с прословутия си джип. Депото, финансирано почти изцяло от националния бюджет с 23 млн. лв., трябваше да заработи тутакси и, както се зарече министър Нено Димов, да събира отпадъците на общините поне 100 години.
Трябваше, ама и до днес не е заработило. Представлява си просто една голяма дупка, а пътят до него така е стеснен, че две коли не могат да се разминат нормално. Освен това избиха подпочвени води, които са подкопали единия от скатовете му…
Иначе “най-модерното депо в България” е с капацитет от
187 000 тона, а 25 000 тона от тях трябва да минават през бъдещите сепариращи и компостиращи сепарации. Кога те ще са готови и кога тук ще бъде изсипан първият камион с отпадъци, това никой не се наема да гадае.

Октомври
Изборна симптоматика
Месецът мина под знака на Местни избори 2019. А те остават в историята на управляващата партия като най-слабото й представяне от основаването. ГЕРБ загуби изборите в знаковите си градове на Пиринско – Благоевград, Банско и Сандански. При това с големи изборни разлики и изразителни победи на опонентите.
Бастионът Благоевград падна с 15% разлика, което беше и най-сериозният удар за герберите. При това победи не кой да е, а най-върлият им политически противник БСП, подкрепил независимия Румен Томов. Банско бе взет още на първи тур, пак от независим кандидат. В Сандански на власт дойде коалиционен партньор в лицето на ексдепутата от ВМРО Атанас Стоянов, но то пък от близък най-много боли.
И в трите града се забеляза небивало обединение на всички срещу досегашните градоначалници, като в общите фронтове влязоха непримирими партийни врагове. Загубата на ГЕРБ бе разчетена дори от Бойко Борисов като сигнал за тежки вътрешнопартийни проблеми. В резултат последваха протоколни оставки и рокади по върховете, макар че премиерът ги направи с бели ръкавици. Той свали областния координатор на ГЕРБ, но го направи оргсекретар на новоназначения, който ще ръководи структурите чак от Брюксел. Като градски лидер в Благоевград пък подмени областния управител с ВиК шефката.
Следващите избори са след по-малко от 2 г. и тогава ще стане окончателно ясно в каква посока е избрала да продължи ГЕРБ и достатъчно ли се е поучила от тазгодишните местни избори.

Ноември
Управленски циркове
Благоевград влезе във фаза “Избор на председател на Общинския съвет”. Сесия след сесия, гласуване след гласуване… И все с неизбежния резултат – няма избран председател. Гражданите започнаха остро да негодуват срещу цирка в зала “22 септември” и се стигна дотам, че на една от сесиите млад избирател излезе на трибуната и се обърна към тях с думите: “Здравейте, срам за Благоевград”. Завъртяха се едни безплодни дебати на тема може ли ОбС да работи без председател и без комисии, прецедент ли е толкова време да се бави изборът и що за далавера въртят помежду си съветниците, та не могат да се обединят около една кандидатура. В тези дискусии участие не взе единствено кметът Томов, защото над собствената му глава надвисна друг черен облак – един ден останалият без работа негов предшественик Атанас Камбитов се разсейвал, ровичкайки в сайта на Търговския регистър, и изведнъж попаднал на невероятното, скандално и потресаващо закононарушение, че Томов прехвърлил фирма на сина си, подавайки в регистъра молба в законовия срок, но пропуснал да подаде втората молба, че желае да бъде заличен като ЕТ. Оказа се, че юридическите съветници на кмета до такава степен са оплескали нещата, че забравили да подадат още 2 уведомления – до ОИК – Благоевград и до председателя на ОбС, в които кметът би трябвало да ги информира, че вече няма нищо общо с никакви фирми и спокойно може да си изпълнява функциите на градоначалник. В резултат Камбитов поиска отстраняването на Томов от поста, забравяйки, че той самият също бе на прицела на обществеността за подобен, дори по-драстичен гаф с фирмата му, но ОИК го “помилва”, а герберите започнаха да си точат зъбите за нови местни избори и да сънуват изборна победа…

Декември
За едната глътка въздух
Годината завърши с протест. В навечерието на коледните празници благоевградчани, оборудвани с медицински маски, поискаха глътка въздух. Чист. Негодуванието им бе насочено към многогодишния производител на фини /и не чак толкова фини/ прахови частици – биотец “Рубин”, а гневът им се изля пред кмета Р. Томов. Той им обеща да позиционира станция за измерване чистотата на въздуха пред биотеца и не влезе в детайли как общината ще процедира след това при негативни резултати, защото по закон не общината, а държавата в лицето на РИОСВ има правомощия да задължи частното предприятие да се оборудва с пречистващи филтри, да му наложи огромни глоби, да го затвори… Томов не спомена и дума за специалната общинска програма за качество на атмосферния въздух, която съветниците от миналия мандат актуализираха, но предишната управа така и не стартира. В нея имаше изграждане на консолидирано отвеждане на газовите емисии от отоплителните инсталации в многофамилните жилищни сгради, масирано озеленяване /но не с теменужки еднодневки в центъра на града преди някое културно мероприятие, а с дървета/ и др. Все неща, за чието реализиране е нужно много време. Време, от което съветниците вече похарчиха 2 безценни месеца, за да си чешат политическото его и да се пазарят кой да им е председател. Дано от началото на Новата година започнат наистина да работят за избирателите…
ВАНЯ СИМЕОНОВА в.Струма

Добавени коментари

Бай Хой публикува:
28 Декември 2019 | 16:27
А Димитрова сега като оправи всичко ще видите.Няма такава подигравка с хората.Махат крадец слагат нов от същите.За това бъдещето на Благоевград е обречено.Защото помислете само колко млад и кадърен ресурс притежава града а с какви некадърници се управлява.Да ама такива идиоти са лесни за управление и се съгласяват с всичко което им бъде наредено.Тук остана място само за псевдо елита и чалгата всички останали сме тук само за новогодишните празници през другото време в чужбина.Оказва се място за нормалните хора няма.Пожелавам ви успех на всички вас които съсипахте града без да ви мигне окото и не забравяйте колелото се върти и вашите деца също израстват в тази помия! На здраве на всички и весело прекарване на празниците!
PVB публикува:
28 Декември 2019 | 13:10
Тъжна равносметка ! Добре е да се потърси отговорност за пропиляните и присвоени средства , които са от данъците на народа и следва да се харчат за хората ! Благоевградчани виждаха и знаеха кои са тези лица ! Градът беше заприличал на панаирджиски /зари, воалчета ,пеперудки/, потъващ и овехтяващ .
PVB публикува:
28 Декември 2019 | 13:10
Тъжна равносметка ! Добре е да се потърси отговорност за пропиляните и присвоени средства , които са от данъците на народа и следва да се харчат за хората ! Благоевградчани виждаха и знаеха кои са тези лица ! Градът беше заприличал на панаирджиски /зари, воалчета ,пеперудки/, потъващ и овехтяващ .
Ооо публикува:
28 Декември 2019 | 08:55
Аааа не такааа! Шопова се сдоби с цици,кола,апартамент и накрая открадна на любимия си 80000лв.предизборно!Кучака,като по-страхлив и послушен от Шопова скри аудито за пролетта!
допишете публикува:
28 Декември 2019 | 07:49
за циците на шопова нищо не пишете и за новата кола на кучката

Добавете Вашия коментар

TOP