Благодаря за доверието да бъда президент на държава с 13 века история

19 Януари 2017 | 10:36
0 коментара
Политика
Благодаря за доверието да бъда президент на държава с 13 века история

Благодаря за доверието да бъда президент на държава с 13 века история. С тези думи новоизбраният президент Румен Радев започва словото си от трибуната на Народното събрание, след като положи клетва.

Държавност се гради с натрупване, затова бих желал да изкажа своята признателност към постигнатото от моите предшественици, заяви Радев и изброи демократично избраните президенти на републиката от д-р Желю Желев до действащия Росен Плевнелиев.

Мнозина днес казват, че времената са трудни. Но животът изглежда подреден само в застиналите страници на историята, когато е преразказан в минало свършено време. Но политиката се случва винаги в сегашно тревожно време, тя зависи от способността на милионите гражданите да осъзнаят общите си интереси, отговорността на политиците към народа, каза Румен Радев пред народните представители.

Всяко поколение има своето изпитание, продължи той.

Радев отбеляза постигнатите важни политически цели като членството на страната в ЕС и НАТО.

От панорамен поглед страната е изпълнила програмата на историческия преход. Но панорамния поглед е привилегия на политиците и инструмент на анализаторите. Погледът на обикновения гражданин вижда друго – свикнахме да гласуваме, ала мнозина днес не виждат смисъл да го правят, отбеляза Радев.

Партийната генетика в зората на прехода изглеждаше по-автентична от днешната политическа ГМО кухня. Ерозията на българската демокрация е ескалиращ проблем, отбеляза Радев.

Той наблегна на проведения през 2016-та референдум.

Според новоизбрания президент българите искат личности в парламента и ограничаване на държавните субсидии. Отговорност на парламента е да отговорят на тези очаквания, категоричен е той.

Да предложим на гражданите избор между личности, но да не оставим стотици хиляди граждани без политическо представителство. Да ограничим субсидиите, но да не позволим партиите да станат още по-зависими, призова Румен Радев./БГНЕС

Очаквате подробности!
 

Добавете Вашия коментар

TOP