Бизнесът в Благоевград зацикли здраво, областният център на опашката по чуждестранни инвестиции

07 Януари 2019 | 17:37
2 коментара
Бизнес

В последния работен ден на миналата година един от най-известните български сайтове, специализирани в икономическите новини, обяви кoи щe ca нoвитe зaвoди пpeз 2019 гoдинa.

Cpeд знaкoвитe инвecтиции са намерили място гepмaнcкият дocтaвчик нa aвтoчacти VОкк Аutоmоtкvе, който през месец май ще започне производство в бивш-aтa фaбpикa нa “Литeкc мoтopc” в Лoвeч след инвестиции за 15 млн. лв., тyp-cкият дocтaвчик нa кoмпo-нeнти зa Меrсеdек Оdеlо, който планира да вложи 80 млн. лв. в cвoя фaбpикa в “Tpaкия икoнoмичecкa зoнa”, китa-йcкaтa Сеnntrо Аutоmоtкvе Соrроrаtкоn, приготвила вече 19,5 милиoнa лeвa за нов зaвoд кpaй клoвдив, кoйтo щe дaдe paбoтa нa 300 дyши, гepмaнcкaтa ВАDЕR, в която 700 работници ще пpaвят aвтoмoбилни кoмпoнeнти в Русе, както и друга гepмaнcкa компания – Lеоnк, в която 2000 плевенчани ще произвеждат чacти зa гepмaнcкия кoнцepт Dакmlеr. Бeлги-йcкият пpoизвoдитeл нa микpoчипoвe Меlехкк, който работи в София от 2000 г., планира вложение от 75 милиoнa eвpo и още 100 работни места, в Бypгac трябва да стартира пpoeкт нa фиpмaтa “Cигмaтeк” с вложение от 51,7 млн. лв., нaй-гoлeмият пpoизвoдитeл нa индycтpи-aлни минepaли в cтpaнaтa “Kaoлин” започва изграждане на нoвo пpeдпpиятиe в Дyлoвo – с 58 млн. лв. инвестиции и 120 paбoтни мecтa, а мeждyнapoднaтa гpyпa коmfу, кoятo пpaви aвтoмa-тични cиcтeми зa кoнтpoл нa oтвapянe и зaтвapянe нa cгpaди и жилищa, ce гoтви дa oтвopи cвoя пъpви зaвoд y нac – във Bapна, с наемане на 1200 paбoтници.

Лошата новина е, че в престижния списък на градовете, към които са се насочили чуждестранните капитали, Благоевград липсва.

Областта фигурира единствено в плановете на швeдcкo-швeйцapcкия лидep в пpoизвoдcтвoтo нa пpoдyкти зa eлeктpo-cнaбдявaнe и индycтpиaлнa aвтoмaтизaция AВВ, кoйтo paзвивa дeйнocт в 4 бази в Бългapия oт 1996 г. и смята тази година да открие завод в кeтpич – с инвecтиция в paзмep нa 7 млн. лв.

Макар и в региона, Петрич обаче е на 100 километра от Благоевград и е малко вероятно планираните в завода нови 420 работни места да бъдат заети от благоевградски безработни.

В областния център на Пиринско бизнесът запада и това все повече личи от непрекъснато увеличаващите се табелки “Продава се” и “Дава под наем”, окачени по витрините на магазините, както и по липсата на клиенти в големите търговски вериги. Всъщност дори самите вериги започнаха да се оттеглят.

Само преди 2 месеца например един от най-големите търговци на бяла и черна техника “Зора”, който през 2014 г. откри в Благоевград 34-ия си магазин в страната, затвори окончателно врати и официално обяви, че напуска града. Бившият собственик на ФК “Марек” в Дупница Стефан Милушев и баща му ген. Георги Милушев, които са собственици и управляващи на търговската верига, преместиха магазина си от Благоевград в Разлог.

Миналата година се пропука сериозно и балонът, надут около един от изключително малкото чуждестранни инвеститори в Благоевград – канадския производител на автомобилни тапицерии АЛС. След като стартира българския си бизнес със заводи в софийското с. Мусачево и гр. Ихтиман, в които и до момента работят 1500 души, през 2017 АЛС откри в Благоевград третата си производствена база с планове в нея да бъдат разкрити до 900 работни места.

Преди няколко седмици обаче заводът съкрати линията си за тапицерия на седалки за автомобили заедно със стотината души, работещи на нея, остави в производството си само обличането на автомобилните волани с кожа и се измести в много по-малка база заедно с техниката си и останалите около 300 работници. Ръководството обясни съкращенията с преструктуриране, наложено от липсата на работна ръка.

При вкарване в най-популярната търсачка Google на ключовите думи “бизнес” и “Благоевград” излизат около 7,8 млн. резултати, но всичките са или “Бизнес имоти в Благоевград – обяви за продажба и под наем”, или “Благоевград – продажба на бизнес”.

Продавачи много, купувачи – никакви. Няма никакви желаещи да купят бившия шоурум на “София Ауто” в промишлената зона, който лизингова къща продава от няколко години, намиращият се в съседство РМА “Стримон”, чийто собственик Димитър Данчов опитва повече от 1 г. да продаде анблок, и т.н. Малцината работещи в Благоевград фирми са се капсулирали и се опитват да свържат двата края, а малкото фирми с размах – като КФМ на Тонка Трайкова и ХЕК на Иван Чапов, купуват имоти като един вид инвестиция в бъдещето. Никой обаче не си и помисля да открие поне едно цехче за производство на щипки или клечки за зъби дори.

Единствената чуждестранна производствена фирма, която като че не се влияе нито от времето, нито от цената на тока или зачестилите в страната протестни трусове, е италианската GOMSIL на Стефано Маркиотто, която вече единадесета година изработва в Благоевград гумени и силиконови уплътнения. На фона на огромната безработица в Благоевград обаче, италианците са капка в морето.

Преди 2 години общинският кмет изготви, а общинският съвет прие помпозно звучаща “Наредба за насърчаване на инвестициите с общинско значение в община Благоевград и издаване на сертификати клас В”. Като основна самоцел наредбата е посочила “повишаване конкурентоспособността на икономиката на община Благоевград”, което е безсмислица, защото икономика няма, а самата община е най-големият работодател със стотиците си младши, старши и всякакви роящи се други специалисти.

В дългото много страници четиво е изреден редът, по който един инвеститор трябва да си подаде инвестиционното намерение на общината, но не и начинът, по който Общинската администрация може да го открие и убеди за каузата да отвори някое и друго работно място в Благоевград.

Поради тази непълнота на наредбата вероятно никой не идва тук да отвори производство въпреки многото плюсове, включващи близостта на Благоевград до 3 граници, наличието на автомагистрала, сериозна безработица, както и много млади хора, които едва ли имат нещо против да заработват издръжката си, докато учат в двата университета.

Преди 2 г. съветниците Кирил Ваклинов и Владимир Елезов предложиха, като няма външни инвеститори, тогава община Благоевград да открие някое общинско предприятие, но срещнаха тотално неразбиране от страна на управляващите.

В същото време общината хвърли сериозни усилия и пари да направи прословутия парк “Македония” срещу гробището, който бе открит през 2017 г. В двете му зали трябваше да се пренесе целият културен и спортен живот на града, а около тях да се разхождат денонощно благоевградчани, да карат велосипеди, да си организират пикници и въобще паркът да се превърне в новия символ на Благоевград.

Засега обаче идеята е пълен провал. От откриването му паркът се е напълнил 2 пъти – по време на ежегодните фестивали “Франкофони”, а за 2 г. в залите му се организираха две сватби /едната от които на щерката на кмета Атанас Камбитов/ и новогодишният банкет на Общинската администрация в края на 2018 г.

Паркът, разбира се, въобще не е готов, тук тепърва ще се изграждат църква, музей на Македоно-одринското опълчение, хотел, офиси и т.н., но всичко това само при условие че общината успее да намери стратегически инвеститор, който е в състояние да вземе цялото това пространство на концесия за 30 г.

Не се е чуло досега някой да е проявил интерес към “Македония”.

Бизнес в Благоевград няма, но фалити – бол. На пазара за публична продан има десетки апартаменти, къщи, проиводствени бази, складове и хотели на емблематични за миналото на Благоевград бизнесмени като Илия Пасков, Младен Пасков, Кирил Манов, Георги Зайков, Кирил Терзийски-Рико, Илия Ризов, Спас Ненов-Петела, Магърдич Дюнгелян и др. Според Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите в Благоевград тази зима се очаква да фалират около 30% от заведенията в областния център на Пиринско.

Причините са много – драстичното поскъпване цената на тока за бизнеса, високата такса смет, забраната за пушене в закрити помещения и т.н. Таксиметровите шофьори, които миналото лято успяха да прокарат в ОбС искането си за повишаване с 10 ст. на минималната тарифа, вече се оплакват от рязко намаление броя на клиентите и прогнозират също фалити в своите среди.

От около 450 таксита в Благоевград все повече минават на нелегалната практика превоз на пътници по маршрута Младежки дом-жк “Еленово” срещу 80 ст. на човек, колкото е билетчето за градския транспорт. Шофьорите на т.нар. “копърки” обикновено качват по 4-ма пътници, с което курсът им излиза доста на сметка заради късото разстояние, доволни са и наблъсканите като сардини на задната седалка пътници, защото придвижването им, макар и не толкова комфортно, става по-бързо, отколкото с автобус, но броят на пътниците все пак е ограничен, защото учениците и редовно пътуващите ползват карти, затова фалитите са доста реална заплаха.

Според последните оповестени официални данни от Института за пазарна икономика преките чуждестранни инвестиции в сектор индустрия в област Благоевград към 31.12.2016 г. възлизат на. 148.7 млн. евро. По-големият проблем е, че към тези милиони Благоевград няма почти никаква заслуга.

Най-много преки чуждестранни инвестиции към тази дата са направени в нефинансовите предприятия на територията на община Петрич, като в сравнение с предходната година те са с 24.9% повече. Статистиката за предишната година е същата, макар че там Петрич фигурира “само” с 22% повече в сравнение с предходните 12 месеца.

В първото си за 2019 г. интервю председателят на ОбС Радослав Тасков обяви, че “през 2019 година ще се фокусираме максимално върху това да привлечем нови инвеститори в община Благоевград”. Инвестициите трябвало да бъдат в сферата на производството, така че да могат да се разкрият нови производствени мощности, уточни Тасков. Макар и доста клиширано и копирано от предизборните им програми – неговата и тази на кмета Камбитов, думите на председателя показват, че ако не друго, то поне управленският елит най-после е разбрал, че на благоевградчани им трябват работни места. В противен случай мрачните констатации за все по-влошаващата се икономическа “картинка” в Благоевград още дълго време ще тегнат като Дамоклев меч над главите ни, а за успокоение да прибегнем към черен хумор, че, пак според статистиката, сме с най-висок дял на населението с достъп до обществена канализация (81%, при 76% в страната), или пък, че докато мъжете в България миналата година са консумирали бира средно 13 пъти месечно, за Благоевград този показател е 14 пъти…/Струма/

Добавени коментари

общинар публикува:
08 Януари 2019 | 13:21
Важно е,че си имаме пеещо гробище и супер заря
SS публикува:
07 Януари 2019 | 22:53
НЕМОЖЕ ДА СИ ФАЛИРАЛ БИЗНЕСМЕН И ПОСЛЕ ДА СИ УСПЕШЕН КМЕТ , ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК И ПРЕДСЕДАТЕЛ И ДА НЕ СЪСИПЕШ ГРАДА .

Добавете Вашия коментар

TOP