Бизнесът и правителството заедно пишат план срещу кризата с кадрите

10 Юни 2018 | 00:57
0 коментара
Бизнес

Бизнесът, властта и представители на университети сядат на една маса, за да изготвят план как държавата да се справи с кризата с обучени кадри. Въпреки рекордно ниската за последните години безработица у нас, стотици компании признават, че не могат да намерят кадри – и като работници, и като специалисти. 

Българската икономика се представя сравнително добре през последните три години. С растеж около 3.5% годишно, страната ни се нарежда на челните места в Европа по този показател. Той обаче не е достатъчно висок, за да позволи на България да догони средния стандарт на живот в ЕС. Икономиката ни има един задържащ фактор – липсата на кадри.

Дали е възможно обаче бизнесът, в сътрудничество с академичната общност, изпълнителната, законодателната и местната власт, да излезе от тази спирала и да подсигури необходимия си човешки ресурс? На този въпрос ще се търси отговор по време на Националната конференция "Образование и труд - локални проблеми, глобални решения".

В понеделник, от 10 часа, в зала "София" на столичния хотел "Маринела" своята визия ще представят вицепремиерите Томислав Дончев и Екатерина Захариева, министрите Красимир Вълчев, Бисер Петков, Николина Ангелкова и зам.-икономическият министър Александър Манолев. Бизнесът в лицето на Иван Вутов от "Геотрейдинг", Любомир Минчев от "Телелинк" и проф. дтн инж. Николай Вълканов от "Минстрой Холдинг" също ще оповестят своята гледна точка.
Освен към изпълнителната власт бизнесът ще може да зададе своите въпроси и към законодателната власт, която също ще има представители по време на дискусията. Ще бъдат представени резултатите от анкетата, проведена от сп. "Икономика" сред членовете на КРИБ, които показват най-наболелите проблеми за бизнеса, свързани с пазара на труда.

Ще бъде обявена идеята за национална мрежа „Ресурси“ – интерактивна платформа, която да срещне нуждите на бизнеса с предложенията на местните власти.
Партньори на събитието са най-голямата работодателска организация у нас - Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), списание „Икономика“, вестник „24 часа“ и Kmeta.bg.

Добавете Вашия коментар

TOP