Бизнесменът Николай Галчев се потопи в духа на Жеравна пременен с фолклорна носия

21 Август 2017 | 17:57
0 коментара
Хайлайф

Строителният предприемач Николай Галчев блесна във фолклорна носия на фестивала в Жеравна и закова върху себе си погледите на стотици присъстващи, свикнали да гледат бизнесмена облечен с костюм и вратовръзка.

„Жеравна....моята България”, написа той трогателно във фейсбук  и уточни, че мястото е сред любимите му за почивки и посещения.

Пременен с дрехи от времето на българските ханове в Жеравна се показа и бившия кмет на община Струмяни Валентин Чиликов и настоящ главен секретар на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАТМН),

Подобно на Николай Галчев, той също остави без дъх и думи събралото се мнозинство от хора, които го гледаха със страхопочитание. Десетки бяха и туристите от чужбина, които пожелаха да си направят снимка за спомен с него и така да пренесат борческия български дух в своята родина.

Със запасан пищов в пояса, Цветан Цветанов от ГЕРБ пък заяви:

„Фестивал като този в Жеравна е единственият начин да запазим българщината и традициите ни. Тук съм за девета година и отново съм запленен от невероятни емоции и атмосферата, която всички дошли създаваме заедно. Хиляди българи всяка година изживяваме Жеравна и се потапяме в бита на българина отпреди 150 години. Радващо е, че фестивалът се превръща в притегателно място и за стотици чужденци, които, облечени в традиционни български носии, се възхищават на българския дух”

Фолклорният танцьор Симо Соколов от Петрич също обра овациите с уникална носия на 10-ия юбилеен фестивал на фолклорната носия „Скок във времето” край котленското село Жеравна.

Петричанинът се снима за спомен и с Христо Димитров, хореограф и създател на Националния фолклорен ансамбъл „Българе“, които са организатори на събитието. „Чудесни българи, браво”, откликнаха като коментари в социалната мрежа техни последователи и приятели.

Стотици хиляди хора се събраха край село Жеравна, за да се включат в юбилейното, 10-то издание на фестивала.

Уникалното по рода си събитие пренася зрителите в автентична народна атмосфера.

Целта е присъстващите на събора да се пренесат в обстановка, характерна за българския бит преди 150 години. Своеобразният скок във времето дава възможност на хората да почувстват бита и порядките на нашите предци, живели по време на Възраждането.

 

Добавете Вашия коментар

TOP