Бизнесмен възроди средновековен храм в благоевградското село Габрово

07 Септември 2019 | 17:35
0 коментара
Култура

Бизнесмен възроди средновековен храм в благоевградското село Габрово.

Черквата на името на Свети Георги Победоносец е издигната през XIII-XIV век. С благословията на Неврокопския митрополит Серафим, подкрепата на близки и приятели на Борислав Ханджийски, дарени средства и доброволен труд, средновековната светиня вече е напълно възстановена, информира БНТ.

Хората в село Габрово разказват, че храмът „Свети Георги Победоносец” е разрушен от турците и дълги години е бил почти изцяло заровен в земята.

“Гредите са изгнили, ролята на арматура на времето са играли и реално нищо не я държеше. Отвън беше засипана като могила на около 2-2.50 м с камъни, които са падали от самата черква, беше обраснала с дървета и храсти”, каза Борислав Ханджийски.

Храмът е възстановен в автентичния си вид като са използвани основите и част от старите зидове. Борислав приема за чудо това, че майстори от Горно Дряново само за 11 дни успяват да издигнат нови каменни стени.

Стотици хора от цялата страна вече посещават святото място. С дарените на храмовия празник средства ще бъде изработен дърворезбован иконостас. Хората от село Габрово очакват в края на годината черквата да бъде осветена от Неврокопския митрополит Серафим.

Добавете Вашия коментар

TOP