БИЗНЕС ВОЙНАТА ЗАГРУБЯ! Недоволни строителни босове окупираха Петрич с тежки машини

27 Септември 2014 | 14:34
0 коментара
Общество

В протестно шествие колона от 25 камиона, бетоновози, багери и леки коли, организирани от Сдружението на строителите в община Петрич, преминаха 2 пъти вчера сутринта по кръговото кръстовище под прозорците на петричкото кметство. На машините бяха залепени плакати с надписи „Вельо, 15 години стигат”, „Не искаме подаръци, а работа”, „Да скъсаме обръчите около кмета”, „Петя Кънчева вън”, „15 години кмет, 15 години разруха”, „Вельо, иди си сам”, „Христо Георгиев да се маха” и др.

През почти 15-те години кметуване на Вельо Илиев, това е първият мащабен протест в Петрич срещу общинските управници. В началото на септември в декларация Сдружението на строителите поиска да бъдат сменени заместник-кметът по ТСУ Христо Георгиев и главният инженер Петя Кънчева заради непрозрачни според тях тръжни процедури по обществените поръчки и поръчките с пряко възлагане. Исканията на строителите са за зам. кмет по ТСУ и главен инженер да бъдат назначени специалисти с висше строително образование. Ако не бъдат изпълнени исканията им, строителите се заканиха, че ще блокират движението на светофара до петричките гробища и до жп прелеза на входа на града.

Отпреди 8 часа сутринта вчера на базата на бизнесмена Владимир Заечки работници залепиха плакатите на машините и шествието тръгна, премина по ул. „Места“, зави по входния булевард, продължи по ул. „Капитан Никола Парапанов”, след което 2 пъти завъртя по кръговото кръстовище до кметството през ул. „Цар Борис ІІІ“ и бул. „Рокфелер“.

„С това протестно шествие искаме да покажем на кмета Вельо Илиев, че в Петрич има строители с потенциал и възможности да строят. Искаме да кажем на кмета и екипа му да се обърне с лице към нас”, обясни председателят на сдружението Александър Василев.

На пресконференция в офиса на Заечки след шествието Василев заяви: „Тъй като кметът Вельо Илиев заяви, че в момента в Петрич строят само фирми с история, ще кажа, че имам строителна фирма от 1992 година. Член съм на Строителната камара. Кметът твърди, че за последната година съм усвоил 260 000 лв., но това не е вярно. Усвоил съм само 75 000 лева за ремонта на детската градина в с. Първомай. Твърденията на Христо Георгиев, че откакто той е зам. кмет от 2007-ма година, съм усвоил 1 милион лева, не отговарят на истината. Благодарен съм му за изнесените от него данни, но те касаят само мен и определени фирми. В същото време няма данни за много от останалите строителни дружества. Официално поискахме от кметството справка за обемите на строителните дейности, извършени от всички фирми по пряко договаряне, но вече 20 дни няма отговор. За 7 години съм строил не за 1 милион лева по пряко договаряне, а за 935 000 лева. Но Христо Георгиев използва трик, като вкара в тази сума и цифри, изработени от мен, преди той да стане заместник-кмет. Строих спортната зала на училище „Кочо Мавродиев“ в Петрич от септември 2006 г. до септември 2007 г., а Георгиев стана зам. кмет през 2007 г., така че сумата от 455 000 лева за спортната зала в училището не трябва да се смята. Излиза, че откакто Георгиев е зам. кмет, за 7 години съм разработил само 480 000 лв., или средногодишно по 68 000 лева. Това е срамна цифра в сравнение например с фирмата „Бонима“ на Николай Влахов. По дадни, които още проверяваме, за тези 7 години „Бонима“ е усвоила по пряко възлагане не по-малко от 10 милиона лева. Другата фирма, която печели поръчки по пряко договаряне, е „Елитстрой” от Симитли. Неин шеф е Васил Николов, както и „Растер юг” на Васил Костов. Следователно около кмета Вельо Илиев има обръчи от фирми, а за нас няма работа. Васил Костов с фирмата си полага плочки, бетонира, асфалтира. В същото време вместо да канят фирми от Симитли, ние, местните строители, можем да свършим качествено работата, но по-евтино. Същите неща се отнасят и за фирмата на шурея на зам. кмета Хр. Георгиев - Стоян, и фирмата от с. Митиново на Венцислав Георгиев. Те постоянно работят в Петрич на общински обекти.

Що се отнася до ремонта на детската градина в Първомай, се явих на търг заедно с „Бонима“ на Николай Влахов. Когато започнахме работа, изведнъж се оказа, че сметките трябва да бъдат намалени с 10%, а се бяхме разбрали те да бъдат орязани с 5%. Постъпи разпореждане всички материали да се доставят от „Бонима“. Трябваше да работя без печалба. Сега в Петрич се изпълнява проект за около 6 милиона лева. Ако и там има подобни орязвания на сметките, за какво говорим?

Имаме подкрепата на обществото, ще искаме да спрем движението от София за Гърция на светофара при гробищата и до жп прелеза, за да ни чуе цяла България”, заключи Александър Василев.

След него думата взе Велко Великов, собственик на фирма за газификация. Той заяви: „В газификацията започнахме 12 фирми, в момента сме 2-3. Всички обществени обекти се изпълняват от една и съща фирма, тази на председателя на ОбС - Петрич Георги Зарков. Всички договори за поддръжка и ремонт на инсталациите в общинските учреждения са с неговата фирма. Това води до корупционни схеми. Освен това има и конфликт на интереси, тъй като Зарков е бил общински съветник, а сега е председател на ОбС. Трябва да съобщя, че в момента тече процедура за отнемането на лиценза за дейност на фирмата на Георги Зарков”, заяви Великов.

„От общината се опитват да внушат, че сами сме си виновни, че не работим”, заяви Руси Бахтерлиев и допълни: „В същото време става въпрос за останали без работа фирми, които са построили всички обществени сгради в Петрич и са създали облика на града и условията в него. Това са „Етиком“, създадена през 1991 година, която работи не само в България, но и в Европа. Да, но тази фирма не е направила и един прозорец на общински обект в Петрич. Другата елитна строителна фирма е на Александър Василев, учредена през 1992 г. Моята фирма също е от 1992 г. Фирма „ДИЗИ” на Митко Запрев и тя е от 1992 г., на Кирил Тодоров фирмата е от 1993 г. Да видим обаче фирмите, които получават поръчки и преки договаряния. „Елитстрой“ е от февруари 2008 г., „Бонима“ от март 2008 г. Това говори ли ви нещо? Христо Георгиев става зам. кмет през октомври 2007 г., а през 2008 г. се регистрират тези фирми и започват да печелят поръчки. Питаме кмета Вельо Илиев кой печели малките обществени поръчки за по 10 000-30 000 лева, как се изразходват парите от общинския бюджет? Коя фирма преди 3 години извърши ремонта в НП „Самуилова крепост”, там, когато вдигнеш лампата край алеята, се оказва, че тя не е свързана с кабел. Участвали сме в 10 търга, не сме видели в комисиите нито един специалист”, заяви Бахтарлиев.

„Ще цитирам едно изказване на зам. кмета Христо Георгиев на пресконференция преди няколко дни, отнасящо се за нас, строителите. Той каза: „Какво искат те - аз да спра да правя подаръци на други и да правя подаръци на тях ли? Това няма да стане”. Г-н Георгиев, Вие да не сте дядо Коледа? Не искаме подаръци, а работа”, каза Руси Бахтарлиев и продължи: „Участвахме със Заечки в търга за ремонта на училище „Христо Смирненски“ в Петрич. Отстраниха ни само заради сумарна грешка от 6,50 лв. разлика между хартиения и електронния носител на тръжна документация. Спечелих търга за канализацията в с. Ключ, но после елиминираха търга и го дадоха на „Елитстрой“. Георгиев твърди, че сред нас има хора, които не са членове на строителната камара. Така е, защото те нямат работа и не могат да платят 1500 лева, за да членуват там. А фирмите любимци на Христо Георгиев - на Васко Чешита и фирма „Спарта“ на шурея на Христо Георгиев - Стоян, дали са членове на тази камара? Затова е нашето протестно шествие, връщане назад няма, ще ставаме все по-твърди! Ние няма какво да губим, от години сме без работа. Но ние сме като старите комунисти - намазани сме с олио и както и да ни подхванеш, се хлъзгаме”, каза Руси Бахтерлиев и допълни: „На пресконференцията си преди няколко дни Христо Георгиев заяви: „С мен удариха гредата, върху нас упражняват натиск”. Отговарям му: Ние не упражняваме натиск, а искаме обективност. И ще му кажа - един път греда, втори път греда, току-виж на третия път сме вкарали гол”.

Думата взе и Владимир Заечки, който заяви: „За времето на кметуването на Христо Георгиев - 7 г., съм взел 60 000 лв. от бюджета на общината. Когато правех депото за отпадъци до с. Ръждак, за което постоянно повтаря Георгиев, той беше или полицай, или охранител в комплекс „Авалон“, вече не си спомням какъв беше. В декларациите на кмета Вельо Илиев се чувства тонът на феодал. За пречиствателната станция за 24 милиона лева Вельо Илиев и Христо Георгиев не казват истината. Този търг го спечели варненска фирма, но защото тя беше в консорциума ХЕБ заедно с „Бонима“ на Николай Влахов. Затова и КЗК, и Административният съд спряха търга. Заради некомпетентната комисия по търга общината загуби 12 000 лева от съдебни разходи по обжалването. Обвиняват ме, че обжалвам. Обжалвам, защото и ние участвахме в този търг, предложихме цена от 9 стотинки за куб. метър вода, а спечели фирмата, предложила 2 пъти пъти пове - 18 стотинки. Всеки петричанин ще сметне, че за 1 г. общината ще загуби от разликата 200 000 лева, а петричани ще плащат тези пари 40 г. Ще обжалвам докрай пред ОЛАФ и всички институции, защото това е бъдещето на децата ни. Христо Георгиев не става за зам. кмет по ТСУ, защото няма необходимото строително образование. Просто искаме правила в община Петрич, които да се спазват. Ако сме ударили в греда, както твърди Георгиев, то ние сме стена. Той тормози и пречи на строителния бизнес и създава социално напрежение. Кметът Вельо Илиев да спре да се прави на феодал. Нужна е промяна. В брошурата му преди първия мандат имаше една фраза: „В промяната нещата намират покой” на Хераклит. Нека кметът не забравя, че аз му написах тази фраза”, заключи Заечки.

Противно на обаявеното, че няма обществени поръчки, спрени от съда след обжалване, в резултат на което община Петрич губи пари, Заечки показа 7 такива отменени процедури, заради които общината трябва да плати над 8000 лв. съдебни разноски.

В пресконференцията се включи и петричанинът Чавдар Узунов от благоевградската фирма „Универсал Строй консулт”. Фирмата му участвала в търга за строителството на Спортната зала в Петрич. „Внесли сме жалба до Главна прокуратура, тъй като има промяна в покривната конструкция на залата, така, както е по проект, и така, както се изпълнява в момента. Такава промяна е абсолютно забранена. Искаме да се провери защо и кой я е направил”, заяви Узунов./Struma.bg

Добавете Вашия коментар

TOP