Бившият прокурор Георги Качорев стана адвокат месец след като ВСС го освободи заради казуса „Ембака“

17 Октомври 2016 | 09:32
0 коментара
Общество
Бившият прокурор Георги Качорев стана адвокат месец след като ВСС го освободи заради казуса  Ембака

Бившият благоевградски прокурор Георги Качорев стана адвокат. Месец след като ВСС го освободи от работа, вчера той положи клетва пред Адвокатския съвет в присъствието на съпругата си, нотариус Меглена Качорева.

Георги Качорев облече черната адвокатска тога и видимо развълнуван, тържествено прочете клетвата, повтаряйки след шефа на колегията Иван Чолаков. След като се закле да защитава правата на гражданите, следвайки Конституцията и законите на държавата, той подписа клетвения лист и получи задължителните адвокатски атрибути - значка и чанта с тефтер и календар.

„Ти избра по-добрата част”, каза санданската адвокатка Нели Захариева и веднага успя да „счупи гипса“, предизвиквайки усмивка на лицето на Георги Качорев. Той бе посрещнат много радушно от адвокатите, с които е работил като колега, макар и от другата част на барикадата.

В професионалната си биография Качорев има 21 години трудов стаж като следовател и прокурор. В края на юли обаче бе предложен за дисциплинарно наказание от главния прокурор Сотир Цацаров заради пропуски и забавяне на наказателни дела, които установи проверка на Инспектората на ВКП.

Прокурорът фокусира вниманието върху себе си заради пропуснатите срокове за преквалифициране на обвинението на Емил Първанов-Ембака за убийството на Николай Чивиев, в резултат на което Софийският апелативен съд го освободи с „подписка“ и се наложи да му повдигат „на пожар“ ново обвинение за закана за убийство, само и само да остане зад решетките. След 2 месеца Ембака бе пуснат под „домашен арест“, но прокурорът загуби работата си.

Георги Качорев обаче не бе уволнен, тъй като до дисциплинарно производство не се стигна, след като сам подаде молба за напускане. На 14-и септември ВСС го освободи, казусът бе затворен и той си тръгна, получавайки обезщетение в размер на десетки хиляди левове, сбор от брутните заплати за годините, в които е бил прокурор и следовател. Струма

Добавете Вашия коментар

TOP