Бившият кмет на Петрич Вельо Илиев съди прокуратурата за 100 000 лв. след оправдателна присъда за продадената улица на Гунди

15 Декември 2018 | 09:39
0 коментара
Общество

Екскметът на Петрич Вельо Илиев съди прокуратурата за 100 000 лв. Делото е заведено в Окръжен съд – Благоевград по Закона за отговорността на държавата след оправдателна присъда по казус, свързан с продажбата на недвижим имот на фирма „Анек“ ООД.

Той бе признат за невиновен на три инстанции за това, че на 4 април 2004 г. като кмет е превишил правата си, като сключил договор с фирма „Анек” ООД на съпрузите Кирил и Елонка Христови за продажба на имот, публична общинска собственост – част от улица с площ 636 кв.м, без да има решение на Общинския съвет. Имотът е закупен за 3800 лв.

Измененията на застроителния и регулационен план на град Петрич са одобрени със заповеди на кметовете през 1996 г. и 1999 г. По това време са образувани 3 парцела в стопанския двор на бившето ТКЗС с построените върху тях промишлени сгради, като за обслужването на имотите е предвидена улица тупик, която така и не била реализирана.

През 2001 г. фирма „Анек” ООД  става собственик на въпросните парцели, които заобикаляли участъка, отреден за път. Затова през есента на 2002 г. Кирил Христов посетил общинския отдела по ТСУ, за да установи какви са възможностите да закупи и този терен. Там му разяснили, че е нужно разрешение на кмета. Бизнесменът, популярен в Петрич с прякора Гунди, се срещнал с  кмета Вельо Илиев, който казал, че ще му даде окончателен отговор след консултация със специалистите от отдел ТСУ. След като се изяснило, че продажбата е възможна, на 29.04.2003 г. кметът Вельо Илиев внесъл предложение до ОбС – Петрич във връзка с молбата на „Анек” ООД за започване на процедура за изменение на ПУП, като отпадне предвидената задънена улица.

Основният му мотив бил, че фирмата е собственик на трите парцела. Предложението за преотреждането на терена е разгледано на общинската сесия на 7.08.2003 г., ръководена от председателя Туфчо Сандъкчиев. Съветниците дали съгласие и на 2.09.2003 г. фирмата подала молба до кмета за сключване на предварителен договор за покупко-продажба на общинския имот. Такъв бил сключен на 29 септември, но от вр.и.д. кмет инж. Тони Александров, тъй като по това време Вельо Илиев бил в предизборна кампания за втори мандат. На 29.12.2003 г., след като бил преизбран, кметът Вельо Илиев издал заповед, с която одобрява изменението. Окончателният договор за продажба на имота с фирмата на Христови бил сключен на 4.02.2004 г. срещу цена от 3800 лв. Сделката била вписана от съдия по вписванията.

Председателят на ОбС – Петрич Костадин Хаджииванов-Коце Маца подава сигнал за сделката в Окръжна прокуратура. В хода на проверката е образувано досъдебно производство и  кметът Вельо Илиев е обвинен и изправен на съд за длъжностно престъпление. На съдебния процес бяха разпитани като свидетели общинските съветници Георги Ичконов, Стоян Николов, Ангел Янкулски, Георги Зарков, Кирил Панков, Борис Ячев, Христо Батев и шефът на ОбС – Петрич Туфчо Сандъкчиев. Всички те твърдят, че не е имало пречки за продажбата на имота. От друга страна, доказателствата по делото сочат, че формално решение на ОбС – Петрич за продажбата не е взето. В хода на разследването главният секретар на общината Туфчо Сандъкчиев изпраща протокол № 54 от общинската сесия на 7.08.2003 г., в който е дадено съгласие за процедурата изменение на ПУП на терена и упълномощаване на кмета за сключване на сделката след възлагане на пазарна оценка. Впоследствие срещу Туфчо Сандакчиев бе образувано наказателно дело за манипулиране на протокола, в който допълнил, че кметът е получил пълномощие от съветниците за имотната сделка.

Вельо Илиев бе оправдан по обвинението за неизгодна сделка от Окръжен съд – Благоевград, присъдата бе потвърдена от Софийски апелативен съд, а след това и от ВКС. Магистратите бяха категорични, че са касае за непрецизна административна процедура, а не за престъпно поведение от страна на петричкия кмет, който е преизбиран няколко пъти от гражданите и очевидно се ползва от общественото доверие.

Малко преди изтичане на 5 години от оправдателната присъда  Вельо Илиев реши да заведе дело срещу прокуратурата за причинените му неимуществени вреди – душевни болки и страдания, като претендира за обезщетение от 100 000 лв. Делото се гледа от съдия Емилия Топалова.

Срещу Вельо Илиев и бившия гл. счетоводител  на община Петрич Младен Пильоков има висящо дело в Окръжен съд по казуса „Фарма Петра” за лекарства на ветераните от войните, военноинвалидите и военнопострадалите. Вельо Илиев е обвинен, че като кмет не е провел процедури за възлагане на малки обществени поръчки – открит конкурс за доставка, през 2007 г. и 2008 г. и обществени поръчки за доставка през 2009 г., 2010 г. и 2011 г. на лекарства и лекарствени продукти на ветераните от войните, военноинвалидите  и военнопострадалите в община Петрич, тъй като  целял да набави за общинската фирма „Фарма Петра“ ЕАД облага в размер на 926 281 лв. Делото, по което бяха призовани 61 свидетели, е на финала, очаква се   заключението на комплексната експертиза за размера на щетата, която е сложна и изисква време, поради което следващото заседание бе насрочено за месец май догодина.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP