Бивши кметове трети месец в изолация, строят навес до древен храм в благоевградското с. Габрово

05 Юни 2020 | 08:46
0 коментара
Бизнес

Бившите кметове на съседните благоевградски села Падеш, Дебочица и Габрово Георги Бежански и Добрин Хамбарджийски влизат трети месец в доброволна изолация в двора на древния храм „Св. Георги“ . Двамата заедно с Кирил Стоймирски от селото всеки ден работят по нов навес, под който ще разположат маси и пейки за съборяни в дни на празници. Възстановяването на каменната черква инициира преди 2 години бизнесменът Борис Ханджийски, чието семейство живее в симитлийския кв. „Ораново“, но корените му са от с. Габрово. Младият мъж постави началото на дарителска кампания и успя с много труд и усилия и с 10-ина съмишленици да възстанови храма, строен между 14 и 15 век. За него и съпругата му чудото дойде година по-късно, след 15 г. в очакване, точно на рождения ден на таткото и седмица преди Гергьовден се роди първата им рожба. Навръх празника около възстановения храм народът се стече на първия от десетилетия насам събор, на който се раздадоха 6 казана курбан. В разгара на празника миналата година пролетна буря с проливен дъжд измокри до кости съборяните, като опънатите за сянка платнени шатри не успяха да ги спасят. За тази година Б. Ханджийски и  останалите съмишленици ентусиасти се зарекли да направят стабилен навес. Стартирали градежа в началото на март и там ги заварило извънредното положение.

„Изкарахме целия период на изолация тук и продължаваме. До края на юни се надяваме, че ще приключим и масите, и пейките“, каза Д. Хамбарджийски и обясни, че няколко пъти през уикендите се наложило да правят бригади с повече хора, но без да се нарушат изискванията за дистанция.

„Най-доволен съм, че сред доброволците да помагат бяха и четирима общински съветници“, подчерта бившият селски наместник и цитира имената на Калоян Ханджийски, Борислав Стоицов, Георги Иванов и снаха си Любомира Хамбарджйска, която садила цветя и се включила в приготвянето на храна за работниците.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP