Бившето топченге Пене Алексиев се връща на работа в полицията

05 Февруари 2018 | 11:29
3 коментара
Общество

Бившият топкриминалист и настоящ шеф на охранителна фирма „Елос“ Пене Алексиев се завръща в полицията след съдебна одисея, продължила 13 години и половина, пише "Струма".

50-годишният благоевградчанин получи окончателно решение на ВАС, че уволнението му е незаконно и той е възстановен на работа на заеманата позиция – инспектор в „Тежки престъпления“ на Криминална полиция в ОД на МВР – Благоевград.

Пене Алексиев е уволнен на 21 юни 2004 г. от тогавашния вътрешен министър Георги Петканов, след като е пратен на така наречения „реподбор“.

След като е отстранен от системата на МВР, той влезе в бизнеса с частна охранителна дейност и създаде спортни клубове по карате. Паралелно с това започва съдебни дела за отмяна на уволнението и защита на честта и достойнството си на професионалист, без да подозира, че битката за справедливост ще продължи толкова години.

Във ВАС губи делата, но пък заедно с колегата си Данчо Стоянов успяват да постигнат отмяна на наредбата за реподбор, по която са отстранени. След като изминават целия трънлив път на българската правосъдна система, те завеждат дело в Европейския съд за защита правата на човека в Страсбург и го печелят. Българската държава е осъдена да им изплати обезщетение по 3000 евро, а делата им за уволнение са възобновени.

Съдебната машина се завърта отново през 2015 г. – със събиране на писмени и гласни доказателства и възлагане на поредните експертизи. Заповедта за уволнение на Пене Алексиев от 21 юни 2004 г. е отменена с решение на тричленен състав на ВАС, председателстван от съдия Дочка Чакърова на 20 юли 2017 г. и потвърдено окончателно от петчленен състав, председателстван от Милка Панчева на 10 януари 2018 г.

Пене Алексиев изпратил съдебното решение в ОД на МВР и подал заявление за възстановяване на работа. Той започва професионалната си кариера в полицията в Разлог 20 г. след като завършва училището за милиционери в Пазарджик през 1987 г. Има висше образование, специалност „Българска филология”, учил е журналистика, след това завършва „Право” в ЮЗУ,  НСА по карате, има специализация по съдебна психология.

Добавени коментари

М.Стоянов публикува:
05 Февруари 2018 | 19:51
Леле мили боже!!!!!!!!!!!Тоова ако е верно,да се гръмнат тези в МВР!!!!!!!!!
Zzz публикува:
05 Февруари 2018 | 17:27
Само не ми е ясно как така връщат хора на такъв пост,след като са със ЗЕЛЕНА РЕЦЕПТА????!!??!!
браво публикува:
05 Февруари 2018 | 12:44
Супер!

Добавете Вашия коментар

TOP