Бивш състезател по канадска борба на съд за опит за убийство в дискотека в Банско

23 Октомври 2019 | 08:56
0 коментара
Общество

Турски адвокат, пострадал при меле в дискотека „Пирин“ в Банско, поиска обезщетение от 140 000 евро от собственика на клуба. Гражданският иск бе представен на вчерашното разпоредително заседание в Окръжен съд – Благоевград по делото срещу 22-годишния банскалия Борис Събев, който е обвинен в опит за убийство на Урхун Гулач.

Банскалията, който при екшъна, станал на 17 декември 2016 г., също беше с порезна рана, е неосъждан, без криминални регистрации и бивш спортист по канадска борба. Той беше привлечен като обвиняем два месеца след мелето и арестуван, но съдът го освободи под парична гаранция от 1000 лв., която впоследствие е отменена от наблюдаващия прокурор Весела Стоилова.

На вчерашното първо заседание, на което се обсъжда как ще протече наказателният процес, турският гражданин не се яви и беше изпратил писмена молба да бъде конституиран като частен обвинител и граждански ищец, както и да му бъде назначен служебен адвокат.

Прокурор Стоилова посочи, че гражданският иск е неясен и неоснователен, и пострадалият турски гражданин може да се конституира само като частен обвинител.

Адвокат Красимир Дуков заяви, че Борис Събев също е пострадал, имал порезни рани и медицинско свидетелство, обвинението „опит за убийство” било неправилно и повдигнато на база превратно тълкуване на свидетелски показания, и поиска обвинителният акт да бъде върнат на прокуратурата.

Съдебният състав, председателстван от Диана Узунова,  отхвърли това искане. Защитата заяви, че делото ще се гледа по общия ред, с разпит на свидетели, сред които и на турските граждани, които са били в компанията на Урхун Гулач. Адвокатите изразиха недоумение от това, че  пострадалият, който е техен колега, иска да му бъде назначен служебен защитник и въобще, че претендира за пропуснати ползи от 140 000 евро. Съдия Узунова, счете, че гражданският иск е недопустим, тъй като е насочен към собственика на дискотеката, който не е страна по делото и го отхвърли.

Искането на Урхун Гулач да му бъде назначен служебен защитник също не се прие, тъй като не е представил доказателства, че не може да плати на адвокат, какъвто той самият е в Истанбул, т.е. материалното му положение е добро.

Съдът конституира турския гражданин само като частен обвинител. Следващото заседание бе насрочено след 6 месеца, тъй като е необходимо време да се изпълни съдебната поръчка за призоваване за разпит на турските граждани. По делото има множество свидетели, които предстои да бъдат изслушани в два последователни дни, отделно от това, могат да направят искания за очни ставки.

По искане на защитата съдът добави в дългия списък със свидетели и дежурния медицински екип в Разлог, който е приел пострадалия турски гражданин на лечение. Целта е да се установи дали неговите сънародници, които са го придружили, са били пияни и агресивни. Това твърдеше адвокат Дуков още при разглеждане на мярката на Борис Събев през февруари 2017 г., според когото чужденците са провокирали инцидента. По думите му седмината турци поръчвали и пиели на екс, направили сметка за 360 лв. и били толкова пияни, че няколко пъти подлагали крак, за да спънат бармана и сервитьорките.

"Борис отишъл и ги попитал на английски „why” /защо/ се държат така, а те вместо да кажат едно „sorry“ /извинявай/ и всичко да приключи, са се нахвърлили върху него, повалили го на земята, започнали да го ритат, един от тях счупил бутилка бира в ръката му, за което има медицинско свидетелство. Има свидетел, който казва, че турчин с брада е държал нож, но този чужденец се е прибрал в родината си. Никой не е разпознал Борис, че е нанасял удари с нож, но вместо да се изчака заключението от експертизата на видеозаписите от камерите, се бърза с обвинение, и то за опит за убийство. Става въпрос за една средна телесна повреда, тъй като на втория ден след като му е оказана лекарска помощ, турчинът е разпитан като свидетел в РПУ – Банско, а на третия си е тръгнал за родината. Борис Стоев е задържан, след което досега е ходил 8 пъти на разпит в полицията и не се е укрил“, заяви адвокат Дуков на делото за мярката.

Борис Събев отрича да е нанасял удари с нож на турчина.

В хода на разследването, което първоначално е било срещу неизвестен извършител, са разпитани множество свидетели, които са две групи – турците и българите, които са били в дискотеката. Първите твърдят, че някакъв непознат спънал техния приятел и се нахвърлил върху него в тъмното. Когато светнали лампите, видели, че е ранен с нож, който бил в ръцете на българин. Пострадалият турчин е качен на такси, като пак същият мъж се опитвал да го свали оттам.

Българите, които са разпитани като свидетели, твърдят, че Борис Събев е бил повален на пода и върху него се нахвърлили пияните чужденци. Имало и трети, независим свидетел, който се е обадил на телефон 112 и  след това разпознал Борис като човека, който бил с ножа в ръка. Това посочи прокурор Стоилова при разглеждане на мярката за неотклонение на банскалията.

Тогава бе разпитана като свидетел майка му, която обясни, че синът й е добро и кротко момче, но му се наложило много бързо да порасне, тъй като преди 2 години баща му починал внезапно. Това бил тежък удар на съдбата, имало и втори – майката претърпяла онкологична операция. Борис започнал да работи на две места почасово, за да помага на семейството, но основната издръжка идвала от майката, която е зъботехник по професия. Спортната му кариера е прекъсната, след като си счупил ръката. Борис получил оферта за работа като охранител в дискотека „Пирин“ няколко дни преди инцидента.в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP