Бивш преподавател в Американски университет в България е подал жалба в Комисия за защита от дискриминация

26 Септември 2018 | 20:17
0 коментара
Общество

Бивш преподавател в Американски университет в България е подал жалба в Комисия за защита от дискриминация. 

Той се оплаква от неравно третиране по признаците гражданство и убеждение.

„Една от основните точки на спора, който КЗД разглежда е всъщност размерите на трудовите възнаграждения, които в университета са по-ниски за българи на основание гражданство, както и различни методи и различни двойни стандарти, които считаме, че са налице по отношение на атестации и на прекратяване на трудови отношения на база на тях”, обясни адв. Юлия Раданова.

Тя е представител на Александър Василев, който е бивш преподавател от Американския университет в България. Той е стартирал производството самичък лятото на миналата година.  Адвокатът заяви, че след като е бил уволнен от Американския университет, Василев в момента работи във Великобритания. По думите й  преподавателят е назначен в един от топ университетите на база на качества за преподаване.

„И той е нает там именно за това свое качество, а от Американския университет всъщност е уволнен заради това, че не преподава добре. Тук е видно разминаването и дискриминационното отношение”, обясни адвокат Юлия Раданова. 

Жалбата е подадена срещу Сдружение „Американски университет в България“. Вече са проведени три заседания, следващото е на 28 ноември. /БГНЕС
 

Добавете Вашия коментар

TOP