Бивш капепеец от Кулата осъден условно за ескорт на камион с контрабандни цигари

12 Ноември 2017 | 21:43
0 коментара
Криминално

Бивш служител на „Пътни такси” на ГКПП – Кулата бе осъден на 1 година условно за участие в канал за контрабандни цигари. Владимир Киряков бе признат за виновен от Окръжен съд – Благоевград, че помогнал на криминално проявения Илиян Милушев-Байкото да транспортира 2448 стека цигари от Гърция, като му дал мобилен телефон и му бил отцепка по време на пътуването.

Цигарите на стойност 183 600 лв. са открити в товарен автомобил „Пежо Боксер“ при бензиностанция край Петрич на 3 декември 2011 г. при акция на РЗБОП. Антимафиотите имали оперативен сигнал за контрабандната пратка и започнали да подслушват телефоните и да следят замесените лица, като имали постове в района на казино „Финикс” и на други места в отсечката Петрич-Сандански.

По време на нощната операция дишали през цялото време в гърбовете на  шофьора на микробуса и бившия капепеец, който се движел с лекия си автомобил „Фолксваген Голф” отпред като отцепка и следял дали на пътя има митнически и полицейски патрули. Така направил и тогава, когато видял полицейската кола, се обадил по телефона на шофьора и му казал веднага да изоставя микробуса и да бяга. Разговорът бил прихванат чрез използваните СРС-та. Двамата съучастници са задържани и обвинени за акцизно престъпление.

Делото стартира в Районен съд – Петрич, но през 2014 г. Илиян Милушев-Байкото е пребит, изпада кома и докато се лекува, временно е спряно. След побоя 35-годишният мъж остава 95% инвалид и когато отново е изправен в съда, казва, че нищо не си спомня. Той е осъден на 8 месеца и 18 дни, колкото всъщност е времето, което е бил в ареста. Това не е първата му присъда, преди това е осъждан за каналджийство, наркотици, лежал е в затвора.

Помагачът му за контрабандните цигари Владимир Киряков получава 1-годишна условна присъда с 3-годишен изпитателен срок. Той също е осъждан – глобен с 1000 лв. през 2007 г. за самоуправство. Той е сред 19-те бивши служители на „Пътни такси“, срещу които има брадясало дело за присвояване.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP