Спор за Ньойския договор, националните граници и факелните шествия нажежи страстите между Обединените патриоти и ДПС в българския парламент.

Спорът доведе до дискусии дали думата „еничар” се възприема за обида в Народното събрание и в крайна сметка до почивка за успокояване на страстите.

Същевременно днес в залата се обсъждаха и гласуваха на второ четене части от бюджета на страната през 2018 година. 

Най-напред бяха приети разчетите за общественото осигуряване. Това обаче не се случи преди от опозицията да разкритикуват политиката на управляващите. Тя предвижда миннималните пенсии да станат 207 лева, а максималните - 910. Според опозицията обаче управляващите са могли да заложат и повече средства в социалните политики предвид заложените приходи, но са решили вместо това да създадат илюзията за преизпълнение, с което после да раздават коледни и великденски бонуси. 

От ГЕРБ отговориха, че подобни послания са популистки. 

В крайна сметка мнозинството прие бюджета за държавно обществено осигуряване. В него предвидените приходи на Националния осигурителен институт 4,2 милиарда лева, докато БСП настояваха те да са с близо 300 милиона повече. 

Причината за по-разгорещен спор обаче стана днешна декларация на ДПС, прочетена от председателя на партията Мустафа Карадайъ.

В нея се определят като „антидържавни прояви” проведените в София и Пловдив факелни шествия на 26 ноември,

с които се отбеляза несъгласието на България с Ньойския договор от 1919 година. С официално прекратяващия Първата световна война на страната ни са отнети части от тогавашната й територия, които към този момент вече са част от други страни.

Шествията бяха организирани от ВМРО, която като част от ОП влиза в управляващата коалиция. В едно от тях участие взе и вицепремиерът Красимир Каракачанов, който е и председател на националистическата партия.

По различни информации в шествията са се включили и други крайнодесни активисти, включително от забранената в много страни нацистка организация „Кръв и чест”.

Чрез шествията се „афишира напиращият реваншизъм, този път в рамките на исторически реминисценции, опити на използване на исторически факти като договори, чието действие е отдавна суспендирано от последващи договори“, заяви Карадайъ, който изтъкна, че настоящите граници на България са определени от Парижкото споразумение след Втората световна война.

От движението определят действията на „патриотите” като антиевропейски и искат да правителството и НС да се разграничи от тях.

„Патриотизмът трябва да е вътре у всеки един от нас и няма нужда от афиширане. Патриотизмът обединява и сближава, а национализмът разединява и руши", коментира Карадайъ, който обвини и ГЕРБ, че „адвокатстват” на коалиционните си партньори.

Наближава Коледа, а тогава в ДПС се случват чудеса”,

отговори Юлиан Ангелов от ОП. Той вероятно визира празниците преди 2 години, когато рязко от поста му беше отстранен тогавашния председател на ДПС Лютви Местан.

„Докато Ахмед Доган се гордее да е националист, вие отричате, че Ньойският договор е несправедлив за българската държава”, обърна се той към депутатите от движението.  

Ангелов изтъкна, че ДПС е антибългарска партия, която обслужва интересите на чужда държава.

На нея той противопостави справедливия гняв на националистите срещу Ньойския договор, който оставя стотици хиляди българи извън пределите на страната. „Това не трябва да се повтаря”, предупреди Ангелов, който в парламентарната си тирада употреби и термина „еничари”.

Това накара Йордан Цонев от ДПС да поиска отстраняването от залата на Ангелов. Той отправи и обвинения към председателя на парламента Цвета Караянчева, че допуска обидите.

„Когато г-н Ангелов каза думата „еничари“ от парламентарната трибуна, направих забележка по чл. 156 и вече го наказах“, поясни Караянчева и обяви 30-минутна почивка за успокояване на страстите.

Преди това Станислав Станилов от ОП уточни, че „еничар“ означава елитен войник в Османската армия и попита ДПС защо намират това за обидно.