Бисера Борисова, психолог: Проявата на ревност може да стане повод за опасно поведение, водещо до крайности

19 Януари 2019 | 12:17
1 коментара
Любопитно

Бисера Борисова, психолог в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Г-жo Борисова, какви проблеми може да предизвика ревността?

Бисера Борисова: Ревността може да бъде причина за много проблеми и може да се каже, че „убива“ любовта. След като си емоционално обвързан с някого е нормално да се проявява ревност, особено след като се появи „съперник“. Причината е, че човек иска да запази това, което е негово и когато емоцията на ревност е в нормални граници няма проблем, но когато е прекалено силна е необходимо да се потърси помощ от специалист. Любовта се гради най-напред върху доверието между партньорите.

Фокус: Кои са най-фаталните последствия от ревността?

Бисера Борисова: Проявата на ревност показва, че има липса на доверие и на лоялност между една двойка като ревността кара хората да изпитват нуждата и желанието да притежават някого, което е сериозен проблем. Ниската самооценка и самочувствие също са сериозен проблем, водещ до проявата на ревност. Неуверените хора са много ревниви, защото се страхуват, че ще бъдат изместени и заменени като те се чувстват застрашени да не загубят партньора си. При проява на силна ревност е необходимо да се потърси професионална помощ, за да може да се запазят добрите отношения и да се изгради доверието между хората. При една връзка е необходимо да има желание за контакт, разговор, свързване и взаимопомощ. В своята практика доста често съм се сблъсквала с хора, които изпитват силна ревност, но при желание нещата са поправими.

Фокус: Има ли случаи, при които човек може да не осъзнава колко силно ревнува, без да си дава сметка?

Бисера Борисова: Проявата на ревност може да стане повод за опасно поведение, водещо до крайности. Това от своя страна може да попречи за правилно овладяване на емоцията от страна на дадения човек. Има случаи, при които е необходимо партньорите да си поговорят и да си обяснят как се чувстват в определена ситуация на ревност и как биха могли да разрешат проблемите. Необходимо е да бъде разгледано – дали има основание за такива емоции, за да не се стига до крайности, които са свързани със следене на партньора, появяването на въображаеми съперници и спирането на социални контакти. Съвсем нормално е човек да общува и да се среща с хора от противоположния пол, което не би трябвало да е повод за ревност.

Фокус: Къде се крият най-честите причини за проявата на ревност?

Бисера Борисова: Провокацията от партньора може да бъде фактор за ревност, но преди всичко, когато човек е уверен в себе си и има нормална самооценка, не би трябвало да не може да овладее емоцията си.

Фокус: Има ли хора, които не ревнуват?

Бисера Борисова: Всеки ревнува като въпроса е до каква степен и до колко това пречи на психичното здраве и на двамата партньора. Има хора, които са много обсебващи и тогава ревността минава нормалната граница като при емоционална обвързаност всеки един от нас проявява част от емоцията. Дори малкото бебе, когато се появи второ дете в семейството се сърди.

Фокус: Съществува ли приятелска ревност?

Бисера Борисова: Приятелската ревност се различава от тази между партньорите. Ревността е емоция, която води до гняв и дори до омраза към партньора си. Съществува и приятелска ревност като тя възниква, когато се появи нов човек, а друг път, когато се забелязва, че двама души от компанията си споделят повече. Между двама партньори в живота ревността може да бъде опасна и да премине границите, докато между приятелите е временна. При партньорите се стига до следене на телефона и обсебване, което носи напрежение и има своите последствия като се проявява и желание за притежание, а ние няма как да притежаваме, който и да било.  При силна ревност потърпевшият реагира по неадекватен начин като човек може дори да изневери, защото ние имаме цяла палитра от емоции, но до каква степен умеем да ги владеем, зависи само от нас самите.

Фокус: Как е необходимо да се постъпва, когато във връзката възникват проблеми поради емоции от ревност?

Бисера Борисова: При проблем в дадена връзка е необходимо да се разговаря спокойно и тихо. Необходимо е да се потърси професионална помощ, когато човек не може да се справи сам с проблема и е важно да не се преминава границата, защото понякога ревността води и до насилие, което може да бъде както психическо, така и физическо. Важно е двойките да разговорят и да се стараят да разбират партньора. Ревността е емоция, която „трови“ и двамата партньори като всеки я изпитва, но е важно да бъде в нормални граници. Ревнивият следи всичко при партньора като в един момент може да се стигне до тежко физическо насилие. Ревността и гневът са емоции, които трябва да бъдат контролирани, а ако човек не може да ги контролира трябва да се научи. Едно бебе на пет месеца също може да прояви ревност като дори и животните изпитват това чувство. Хората, които имат куче знаят, че и животните ревнуват. Въпросът е дали това куче става агресивно, когато ревнува, или детето също проявява агресия под влиянието на тази емоция. Зрелите хора би трябвало да могат да се контролират емоционално.

Добавени коментари

Боби публикува:
30 Декември 2023 | 20:04
Към днешна дата не одобрявам работата й като психолог.

Добавете Вашия коментар

TOP