Бисер Михайлов: Системата 112 дава възможност за бърза връзка между службите за спешно реагиране

24 Юни 2015 | 15:23
0 коментара
Общество
Бисер Михайлов: Системата 112 дава възможност за бърза връзка между службите за спешно реагиране

Днес Областният управител Бисер Михайлов откри кръгла маса на тема „Взаимодействие между Районен център 112, службите за спешно реагиране и местната власт в област Благоевград“, на която взеха участие директорът на Национална система 112–МВР - Стоян Граматиков, директорът на РД „ПБЗН“- Георги Пармаков, директорът на ЦСМП-Благоевград - д-р Красимир Михайлов. главен инспектор Димитър Ичев – началник СООРТП към ОД на МВР.

Телефонната система 112 стартира през 2008 година, като сигналът се приема в шест центъра (София, Русе, Кърджали, Бургас, Монтана и Варна) от служители, които го изпращат в съответните компетентни служби. Телефон 112 е създаден за да улеснява хората и пести време, а предимствата му са: бързина, локализация и достъпност.

Директорът на Националната система 112 наблегна на все още съществуващия проблем с недостатъчната информираност на хората, които не знаят по какъв начин да съобщят за спешен случай и поясни, че е от изключителна важност телефон 112 да се използва само за спешни ситуации, които застрашават живота и здравето на хората.

На срещата се разгледа и проблемът с нерегламентираните повиквания и фалшиви сигнали, като проучванията показват, че за 2014 г. на тел. 112 са получени 5,2 млн. повиквания, 60% от които са нерегламентирани и забавят разрешаването на наистина спешните случаи.

Според всички участници основният и главен проблем е забавянето на сигнала и дългото време за реагиране. Във връзка с този проблем те предложиха да се осъществяват повече директни конферентни връзки, които ще помогнат за намаляване на времето за реагиране и точното локализиране на местонахождението.

Добавете Вашия коментар

TOP