Бира за всеки повод и повод за всяка бира

16 Август 2017 | 21:57
0 коментара
Любопитно

Имаме късмета да живеем в свободно време, в което можем да изразяваме себе си, да пътуваме, разчупваме стереотипите. Учим се и да приемаме другите с по-отворено съзнание и без предразсъдъци. Учим се и как да се грижим за себе си, да се радваме повече и да си позволяваме да се поглезим, за да сме пълноценни в различните роли в живота.

В тази лятна жега някак естествено ни идва да си представяме как си почиваме, срещаме се с приятели или отделяме време просто да се помотаем. А защо не и да предизвикаме сетивата си с една пенлива, ароматна бира – любимо питие на много от нас, без значение на пол и възраст.

Както вече добре знаем, изследванията на учените през последните години доказват, че кехлибарената напитка е елемент от балансирания начин на живот, при умерена консумация, разбира се. В нея се съдържат витамини, антиоксиданти, фибри и какво ли още не. Тя намалява риска от сърдечно съдови заболявания, диабет, затлъстяване, подобрява храносмилането. Освен, че е вкусна, тя понижава и нивата на лошия холестерол в организма.

Съдържа витамини от група B, които допринасят за съхраняване нивата на триптофан в организма, а той участва в производство на серотонина. Точно това съединение помага на доброто ни настроение, а наличието на хмел в бирата ни отпуска и влияе благотворно върху съня.

Пивото има толкова разнообразни видове, вкусове, различно съдържание на алкохол и дори липса на алкохол. Има разновидности за всякакви случаи и настроения.

Ако се чудите каква бира е подходяща за различните събития и ситуации, в които изпадаме ежедневно, вижте нашите наблюдения как да й се насладим, докато се грижим за организма и тялото си.

Проблемът как да насочваме настроението си в хубава посока е и вдъхновение да потърсим кои видове бира с какво допринасят за доброто състояние на духа.

Снимка: Shutterstock

На първо място естествено е светлото пиво с кехлибарен цвят и нежен малцов вкус, което пият с удоволствие всички хора. То е чудесно в жегите, свежо е и леко. Кара ни да се чувстваме бодри и доволни. Да не забравяме, че е значим източник на витамините от група В, допълнени и от витамин С.  Нискоалкохолните и безалкохолните варианти са чудесни за хидратация на организма, както и за възстановяването му след физически упражнения. Тя може да се използва за заместител на изотоничните напитки. Светлото пиво е подходящо за всички сезони, но е особено подходящо за плажни, летни партита или за бърза бира с приятел в обедната почивка. Всъщност с това пиво можете да хапвате и нещо по-тежичко в ресторант. Важното е, че с него може да освежите всеки един момент...

Следващата биричка от списъка ни е пшеничната. Тя често ни грабва с промоция в големите хранителни вериги и това е страхотно, защото е изключително полезна. Има полифеноли, които защитават организма ни от свободните радикали и ни помагат в битката със стареенето. Тя е подходяща след спорт, като намалява мускулните трески. Също така е перфектна след края на работния ден, защото има леко тонизиращ и енергизиращ характер. Можете да сте спокойни, че ще имате сили да си стигнете до вкъщи, преди умората да ви натисне и да ви се доспи.

Ако има вид бира, за който не трябва да пропускаме да споменем, това е пивото тип радлер с привкус на лимон, грейпфрут и други цитрусови плодове. Те имат плодов и дори леко кисел акцент. Отиват си много с някои по-леки сирена и са страхотни за почерпка с приятели у дома или в някое приятно заведение. Няма как да опитате такава бира и да не изпаднете в лятно настроение.

След като снижихме градуса, да отдадем дължимото на безалкохолните бири, които споменахме при светлите пива. Те са наистина чудесен и удобен избор, когато ви се пие бира, но не искате да приемате алкохол. Вкусът им все повече се доближава до този на традиционните пива, а имат по-малко калории отколкото тях – само 22 на 100 мл. Което значи, че в 500 мл. кехлибарена течност има 110 калории, колкото в една ябълка. Така че можете да зарежете угризенията и да отпиете от пенливата чаша. Освен това в нея се съдържат всички полезни съединения, които и в класическата.

Снимка: Shutterstock

На пазара от няколко години има и едно доста интересно предложение – червена бира. Това пиво има голям чар и се харесва особено на дамите. Приятна е за романтични вечери в някой изтънчен ресторант, а в домашна обстановка ни настройва за приключения. От това пиво ни се допива повече когато вечерите започват да захладняват, но още се наслаждаваме на летните спомени и се подготвяме за зимата. То ни кара да се чувстваме уютно, топло и удобно.

И ето стигнахме до тъмните бири. Те са страхотни за зимния сезон. Имат дълбок цвят и плътен вкус. Подходящи са както за партита, така и за уютни семейни вечери. Ако сме си казали „Наздраве“ около пламтящия огън, спокойствието и релаксацията ще ни завладеят. А ако пивото е било bock, човек потъва в неговата магия и му е нужно само парченце шоколад.

Не ви трябват повече причини да изберете биричката следващия път, когато се чудите какво да пийнете. Просто се наслаждавайте, а част от истинската наслада е мярката.

източник: Edna.bg

Добавете Вашия коментар

TOP