БГ морето: 760 фаса на всеки 3 кв. м от българския плаж!

20 Август 2020 | 12:25
0 коментара
Любопитно

Ако се чудите какво прави българските плажове непривлекателни - това са фасовете и пластмасовите капачки. Те се явяват основният замърсител на плажната ивица у нас.

Фрапиращото е, че на 3 кв. м има 760 фаса! 

Новината съобщи доц. Виолин Райков от Секция "Биология и екология на морето“ в Института по океанология към БАН във Варна. 

Той коментира, че наскоро специалисти са правили изследване на плаж в близост до морската столица и са останали шокирани, когато в периметър от 3 кв.м били извадени 760 фаса. 

"Хората, вместо да ползват кошчетата, си заравят цигарите в пясъка и си мислят, че са приключили с въпроса, а те просто са скрили отпадъка, който е изключително вреден за околната среда. Там, където има концесионери, се почиства непрекъснато, но фасовете се натрупват и е почти невъзможно да бъдат почистени докрай“, предупреждава доц. Райков.

По думите му този вид отпадъци се разграждат изключително трудно в природата, а натрупването им води до сериозни последици. 

По тази причина от Института по Океанология са започнали работа и по нов проект, чиято цел е да се повиши информираността на обществеността по отношение на отпадъците, които изхвърлят в морето и по плажовете, а така също и да се разработят законови механизми за предотвратяване замърсяването на Черно море с отпадъци, най-вече пластмасови такива. 

Добавете Вашия коментар

TOP