БГ бизнесмените инвестирали над 5 милиарда лева в...

16 Октомври 2019 | 07:24
0 коментара
Бизнес

България трябва да си постави за цел ускорен икономически растеж, а не устойчив такъв. Това каза финансистът Мика Зайкова във връзка с публикуваната от Министерството на финансите Проект на визия, цели и приоритети на Национална програма за развитие БЪЛГАРИЯ 2030.

Тя добави, че целите са неправилно поставени, като уточни, че трябва да се преобърне тенденцията на демографската ситуация, която тя определи като катастрофа. Трябва да има трансформация на високотехнологично равнище и хора, които да управляват тази трансформация, каза още тя и обясни, че образованието трябва да ни е на друго ниво, а то е, по думите й, на дъното.

Капиталовите инвестиции, които правят обновлението в индустрия, според нея са минусови. „Реинвестираната печалба, която би трябвало да помогне, също е на минус. Българските инвестиции в чужбина само за 10 години са се удвоили и са над 5 милиарда лева.

Това означава, че дори и българските инвеститори, макар и с неособено голяма печалба, предпочитат да изнесат парите си навън, защото не са сигурни за тях, защото България е първа по корупция и последна по върховенство на закона. Нашата съдебна система не работи както съдебните системи в ЕС“, добави финансистът, цитиран от Фокус.

Мика Зайкова обясни, че предварителният анализ на визията и целите е добър, но не са изведени основните цели. Те трябва да бъдат трансформацията и кадровия потенциал, който трябва да бъде здрав, поясни тя, като уточни, че здравната ни система работи лошо. А хората трябва да са физически и психически здрави, за да могат да поемат толкова тежки отговорности – всичко останало е следствия, обобщи финансистът.

Добавете Вашия коментар

TOP