Безработните могат да започнат собствен бизнес с помощ от държавата

10 Август 2020 | 15:42
0 коментара
Бизнес


Безработни лица с право на парично обезщетение могат да започнат собствен бизнес за производство на стоки и услуги благодарение на насърчителна мярка на Агенцията по заетостта, заявиха от ведомството.
 
За целта желаещите трябва да представят бизнес проект в бюрото по труда, в което са регистрирани. В Закона за насърчаване на заетостта е предвидена възможност те да вземат накуп цялото дължимо обезщетение за безработица, което да послужи като стартов капитал.
 
Още новини от България и света четете тук
 
Ако преценят, че имат нужда от допълнителна подкрепа за стопанската си дейност, може да кандидатстват по Националния план за действие по заетостта и да получат средства за квалификация за управление на новата си фирма, за сферата, в която е стартиращият бизнес, както и за ползване на консултантски услуги.
 
В случай, че имат нужда от персонал и наемат безработно лице, ще получават и средства за неговото възнаграждение в размер на минималната работна заплата.
 
От началото на годината от тези опции са се възползвали 114 безработни. Най-често те са отваряли обекти за търговия или услуги като счетоводни, консултантски, фризьорски и други. Бизнес в сферата на земеделието са стартирали двама безработни, а други двама са организирали своя производствена дейност.
 

Добавете Вашия коментар

TOP