Безопасната среда за децата в медийното пространство е сред водещите приоритети на ДАЗД

04 Октомври 2018 | 09:00
0 коментара
Общество

 Създаването на сигурна и безопасна среда за израстването на децата, включително и в медийното пространство, е един от водещите приоритети в работата на Държавната агенция за защита на детето. Това посочва в писмен отговор на депутатски въпрос вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов.

Симеонов даде пояснения относно подписването на Споразумение за защита на децата от съдържание, което е неблагоприятно или създава опасност от увреждане на тяхното физическо, психическо, нравствено или социално развитие. Задължението за такова споразумение е залегнало в Закона за радиото и телевизията, който предвижда ежегодното му подписване в срок до 31 март. Страни по него са Съвета за електронни медии (СЕМ), Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) и доставчиците на медийни услуги.

„От страна на Агенцията са предприети своевременно всички възможни действия за пристъпване към подписване на същото. Преди настъпване на регламентирания срок през месец март от председателя на ДАЗД е инициирана и проведена работна среща с председателя на Съвета за електронни медии, но която устно е обсъдена необходимостта от подписване на Споразумението и са представени конкретни предложения от страна на ДАЗД по отношение на неговото съдържание“, уточнява Симеонов в отговора си.

Впоследствие многократно от страна на ДАЗД писмено до СЕМ е потвърждавана необходимостта и готовността да се пристъпи към подписване на Споразумението. С това настояване са изпратени и 4 писма, последното от които е с дата 3 септември 2018 г.

От ДАЗД предлагат да се регламентира изрично, че доставчиците на медийни услуги приемат саморегулаторни мерки за уеднаквяване на предавания, които са неблагоприятни или създават опасност от увреждане на физическото, психическото, нравственото или социалното развитие на децата, съгласно предварително определени критерии. /БГНЕС
 

Добавете Вашия коментар

TOP