Отново спират тировете на пътя през почивните дни заради очаквания засилен трафик по магистралите, съобщи Нова тв.

Забраната ще важи в началото и края на почивните дни, както и около официалните празници, когато движението също е интензивно.

Новината е добре дошла за шофьорите на леки автомобили, тръгнали на път:

„Затрудняват доста движението. Получават се ситуации, които биха могли да доведат до катастрофи, а инфраструктурата не е достатъчно развита, за да позволява камионите да пътуват заедно с автомобилите”, смята Васил.

Не на това мнение обаче са превозвачите, които твърдят, че ограничението води до големи загуби:

„ Понякога, когато бързаш и имаш срок-доставка, влиза забраната, спират те и всичко тръгва назад”, обяснява Димо Стоянов.

„Ние спорим за забраната за петъчния ден, защото той е работен и никъде в ЕС няма такава забрана в работен ден и това правило да не работиш в работен ден ми е странно”, пък заяви Красимир Лалов от Националното сдружение на българските превозвачи.

Ако забраната окончателно остане, превозвачите са готови да блокират границата с Гърция.

В тази връзка от полицията съобщиха, че забраната няма да важи за всички пътища, а който иска, може да използва алтернативен маршрут:

„Ще бъдат редуцирани пътищата, по които ще важи забраната, за да може възможно по-голям брой от пътищата да бъдат свободни, за да се предвижват превозвачите”, заяви Бойко Рановски, директор на Национална пътна полиция.