Без машинно гласуване на местните избори

09 Юли 2019 | 12:05
1 коментара
Политика

Отменят машинното гласуване преди местните избори. Това намерение защитиха от ГЕРБ на извънреден брифинг в парламента по повод подготвени от тях поправки в Изборния кодекс. Промените ще бъдат осъществени в преходните разпоредби на Изборния кодекс – на първо време конкретно за местния вот наесен.

Това обявиха депутатите от управляващата партия пред медиите в НС, като направиха уговорката, че засега само от БСП са против предлаганите от тях с днешна дата поправки.

„Ако на местните избори останат така заложените 6 хил. машини, рискуваме да ги провалим. Сигурността на вота е изключително застрашена“, аргументира се председателят на правната комисия в НС Анна Александрова.

Тя припомни изключително негативния отчет на ЦИК по въпроса за ефективността от машинното гласуване на отминалия евровот.

 „Анализът на ЦИКсочи, че 27% са гласували от всички имащи право да гласуват машинно“, добави юристката от ГЕРБ. Тя припомни, че според ЦИК машинният вот излиза прекомерно скъп – 60 лв. на глас срещу 77 стотинки за хартиена бюлетина. По думите й най-важното пред управляващите е да гарантират избора на гражданите и сигурността на вота им.

„Трябва всички партии да застанат и да кажат, че машините, които под натиск увеличихме, се оказаха един скъпоструващ експеримент, едни скъпоструващи играчки, които не допринесоха за по-честни избори и по-лесно организационно провеждане“, добави колегата й от ПГ на управляващата партия Александър Ненков.

Ненков призна, че е много разочарован от изказването на омбудсмана Мая Манолова, че не машините, а членовете на ЦИК били виновни за многото грешки в протоколите. Според него незаслужено обществената защитничка е обидила хората, повечето от които вечее не искали да участват дори и за пари.

„Ако оставим машините, рискуваме да се опорочи целият изборен процес. Масово да има обжалване“, прогнозира депутатът от ГЕРБ Александър Ненков.

Добавени коментари

Мнение публикува:
09 Юли 2019 | 14:33
За това е борбата за власт-да вземаш решения,каквито си искаш и каквито са ти удобни.Ореваха орталъка,че са изпълнили искането от референдума за субсидиите да бъдат един лев.Добре! В референдума се иска машинното гласуване да стане 100 процента.Защо бре,аланкоолу сега го отхвърляте??? Защото не можете да манипулирате резултатите и защото сте мнозинство и си правите каквото си искате! Да живее ГЕРБ и по-скоро да умре!

Добавете Вашия коментар

TOP