Без камери на избори, номерата на бюлетините остават

14 Февруари 2019 | 13:23
0 коментара
Политика

В изборните секции няма да има камери, данни от социологически проучвания вече ще могат да се съобщават през изборния ден, номерата върху бюлетините остават, а прагът за признаване на избор на кандидат с преференции на практика се увеличава.

Това решиха депутатите на 10-часово заседание на правната комисия в НС.

Днес поправките в Изборния кодекс ще бъдат гласувани окончателно и в пленарната зала.

Прието бе и избирателните комисии да могат да вземат решение с повече от половината гласове вместо досегашното изискване за мнозинство от 2/3. Отхвърлени бяха предложенията на ДПС за отпадане на уседналостта, на ограниченията за откриване на секции в чужбина и за отмяна на забраната за предизборна агитация на език, различен от българския.

На предстоящите избори ще има машинно гласуване, но не навсякъде.

По прието предложение на ДПС, преференциите ще бъдат валидни ако гласовете за тях преминават квотата от гласове, необходима за избор на един депутат, евродепутат или общински съветник. 

За да се предотврати феномена "15/15", към номерата на преференциите пък ще се прибави числото 100, което да ги отличи от обозначението на самата партия.

Мнозинство в комисията отхвърли и предложението на БСП за избор на нов състав на Централната избирателна комисия преди евроизборите през май, съобщава БНР.

Добавете Вашия коментар

TOP