Бесен от решението за сливане на болниците, д-р Г. Алексиев обяви: Напускам ОбС, 15-те гласували „за“ да ходят на работа в Петрич

29 Юли 2017 | 19:42
1 коментара
Общество

Съветникът д-р Георги Алексиев подписа вчера пред репортер на „Струма” заявление, че напуска Общинския съвет в Сандански с мотив, че с решението, взето на сесията предния ден, колегите му съветници практически са закрили МБАЛ „Свети Врач”. Той не приема, че сливането с петричката болница е направено, без да е проведен обществен дебат с гражданите на общината, които са ги избрали да защитават интересите им.

Заявлението си за напускане д-р Алексиев ще депозира до ОбС и до Общинската избирателна комисия. Ето какво каза:

„За мен това решение, което се взе по време на заседанието, граничи с безумие. С него се гласува закриване на МБАЛ „Свети Врач” и учредява едно ново дружество с равен брой дялове. И това решение е за община Петрич. Аз ги разбирам, те бързат да имат болница. Питам аз, защо не приеха нашите условия 50 на 49 процента. Те искат 49 на 49 процента и 2 процента за общините Струмяни и Кресна. Аз искам да се учреди сдружение с 50 процента между двете общини.  Сега с тези 2 процента на общините Кресна и Струмяни общината, която успее да пробие или да ги корумпира, ще владее положението, а тогава става много опасно. Ние се сдружаваме с болница, която е в практически фалит, и им даваме равни права. Какво ни очаква утре, като се натрупат дългове – ще ги плащаме и ние, жителите на община Сандански.  Община Петрич е дала досега за издръжка на болницата за една година 1 500 000, а община Сандански – 350 000 лева. И утре, когато се натрупат още задължения, ще стане така, че ние ще започнем да финансираме петричката болница.

Санданската болница има печалба за първото полугодие. По моя инициатива изплащането на издръжката на пациентите за храна бе поето от общината и нашата болница е на плюс. Общинските съветници, които гласуваха да се учреди ново сдружение, трябва да са наясно, че с решението се заличава МБАЛ „Свети Врач” – ето това направиха колегите ми съветници.

Човек трябва да има любов и местен патриотизъм, а не да гласува по политическа принадлежност. Ние в община Сандански ще работим за жителите на община Петрич. Аз съм избран от жителите на община Сандански и  затова подавам заявление и напускам този Общински съвет. На мое място ще влезе вторият в листата Аспарух Костадинов, който ще защитава интересите на нашите избиратели.

Евгени Панайотов попита колко санданчани са се лекували в Петрич. Е, няма такъв – нула.

Ние не сме в условия на позицията да се молим. Ние сме в позицията да поставяме условия. Договорът на новото сдружение Югозападна болница е написан от юриста в община Петрич. Те дават зор. Аз ги разбирам, искат да имат работеща болница в Петрич. В момента община Сандански е взела под наем болницата в Петрич. Но работят в условията на управление от д-р Илия Тонев. В общото сдружение ще бъде различно, загубите се приемат и от двете общини, и то поравно. Не е записано кой ще е управител, как ще се избира управител, ще се назначава структура, кой ще контролира тази болница… Няма назначен нито борд на директори, нито инспектори. Не може така на  общо събрание, проведено  между кметовете, да се учредява нова болница. Имаше един идеализъм по време на срещата в разсъжденията на кметове. Аз съм съгласен да има обединение – дали ще е чрез дъщерно дружество или сдружение, да има повече персонал. Но юридически да са изпипани нещата. Направиха един фарс с това решение за учредяване на ново сдружение.

Вчера казах на колегите ми какво е гласувано. Те са в потрес, не знаят какво се случва. 6 500 000 лева петричката болница е натрупала като задължения през годините. Нашето дружество е на печалба. Ние си ликвидирахме болница МБАЛ „Свети Врач”, която има половинвековна история. Как да реагирам аз, няма да съм съучастник в цялата тази идиотщина. Ще настоявам да се свика извънредно заседание и да се отмени това решение за закриване на болницата.

Трябва да поставим условия. Този вариант, в който работихме вече една година, е по-успешен. Д-р Илия Тонев управлява общото сдружение, направи съкращения, дръпна юздите, взе счетоводството. Тяхната болница в момента е нула на нула. Не трупа задължения.

Подозирам, че община Петрич иска да се отърве от всички плащания, които има тяхната болница. Петрич покрива всички режийни и те три месеца работят на нула. Ако нашата община се прехвърли към общото дружество, и ние ще плащаме общите сметки на натрупаните задължения на петричката болница. Трупат се задължения и се плаща поравно. Трябва да се мисли, да се направи отделно извънредно заседание и един подробен финансов и правен анализ. Има си експерти, които разбират от това. Решението за новата болница трябва да се отмени.

Възмутен съм от това заседание. Подавам си заявлението, защото съм възмутен от този фарс. За първи път от този мандат са отпуснати 350 000 лева за издръжка на пациентите. Това е за първи път от десет години, но ние направихме Франкенщайн. Напускам, нямам място за работа сред хора, които гласуват партийно и не разчитат на разума, а на емоцията си. Аз, след като гласуваха за учредяване на ново сдружение, попитах колегата Явор Аргиров: Ти разбра ли какво направихме в момента? Той ме гледа и не вярва. Кой няма да стане директор на новото сдружение?

Директорите на големите болници станаха милионери. Бъдещият управител на сдружението ще бъде от Петрич. Ще платят по 100 000 лева на двамата кметове на общините и същият ще бъде избран, защото ще оперира с бюджет над 10 милиона лева. И ще дойде някой хитрец да вземе парите – ето това направихме вчера. Тук ще става въпрос за много милиони левове. И с тези 2 процента, които гласувахме за общините Кресна и Струмяни, ние създадохме модела със „златния“ пръст на Волен Сидеров в предишния парламент. Вкарахме си троянски кон.

Няма да си тръгна от болницата. Вече 12 години съм в нея и няма да я напусна. Това е целият ми труд, хората разчитат на тази болница и трябва да мислим с главите си. Когато баща ми се обажда и ме пита как са децата, аз не мога да му кажа точно какво правят. Докато знам кой пациент в какво състояние е в отделението… Без болница са в родния ми град Белоградчик, Кула. Болно ми е, че моите колеги в Общинския съвет все едно мислят и милеят за община Петрич. Те все едно бяха общински съветници от община Петрич. Община Петрич не е в позицията да поставя условия. Нашата болница, която изкарва 500 000 хиляди, а другата – 200 000 лева на месец, и… стават равноправни съдружници. Откъде накъде… Нито един мислещ бизнесмен в света няма да направи такова сдружение. Като не искат и не приемат нашите условия – трошете си главите, ние си работим и сме на печалба.

Ние една година им спасихме болницата в Петрич. Съкрати се ненужният персонал, имаше „мъртви души”, партийни хранилки. Сега три месеца са нула на нула благодарение на община Сандански. Пътят към ада е постлан винаги с добри намерения и ние натам сме тръгнали. Работим за интереса на община Петрич и призовавам колегите съветници, 15-те гласували, да се преместят и да работят за община Петрич. Аз не мога да накарам колегите ми да излязат. Аз не съм отказал на нито един петричанин да бъде лекуван и да получи добро отношение, че бил петричанин, и ще продължа да работя в тази посока. Но като общински съветник напускам и нямам място в този цирк”, завърши емоционалното си изявление д-р Алексиев.

Добавени коментари

Мима публикува:
30 Юли 2017 | 09:08
Абе, тоя сайт да не е клонинг на струма ,същите новини ,сигурно са се разклонили на няколко места ,за да вземат повече пари ?! Нищо няма освен новините на струма и при това стари

Добавете Вашия коментар

TOP