В момента цените на най-разпространените автомобилни горива у нас са сред най-ниските на Балканите и в цяла Европа, показват различни осреднени статистики.

Евродизелът и бензинът H95 у нас в момента са сред най-евтините в нашия регион, показва справка на БГНЕС.

Най-скъпо на Балканите карат в Гърция и Албания. В южната ни съседка най-ползваният бензин се продава за средно 1,53 евро на литър, а дизелът за 1,28. В Албания средните цени и на двете горива са 1,30 евро.

На този фон у нас в момента бензинът се продава средно за 1,02 евро на литър, а дизелът - за 1 евро. По-евтино захранват колите си в Македония, Румъния и Босна и Херцеговина, като с първите две страни разликите са в рамките на два-три евроцента на литър и постоянно се менят.

Според сайта autotraveler.ru, който изважда осреднени цени на автогоривата за месец август, бензинът 95 у нас в момента е вторият най-евтин в ЕС заедно с Полша при средна цена 1,04 за литър в двете страни.

Най-евтино е горивото в Румъния - 0,95 евро за литър.

Цените на различни бензиностанции у нас за вчерашния 23 август, осреднени от сайта fuelo.net, потвърждават тези стойности.

За сравнение, в Италия и Холандия най-популярният бензин се продава за над 1,60 евро на литър.

Подобна е ситуацията с дизелът, като по-евтино от нас в ЕС карат само в Румъния, Полша и Латвия.

От страните извън ЕС по-евтино от нас е горивото в Босна, Македония, Беларус, Молдова, Украйна и Русия. Във всяка една от тези страни цените са под 1 евро за литър, а в Русия в момента средната стойност на бензина и дизелът е около 55 евроцента за литър.  

Ситуацията у нас е по-различна от тази преди 2 години. Тогава цени за бензин и дизел около 2,30 лв. отново в летните месеци доведоха до протести и проверки по бензиностанциите. В определени моменти тогава автогоривата у нас бяха сред най-скъпите в ЕС

Сегашната средна цена е около 2,05 лв. на литър за бензин 95 в повечето търговски обекти и по-ниска в някои по-малки вериги.