Белица свежда глава пред героите на Илинденско-Преображенското въстание

13 Септември 2018 | 12:42
0 коментара
Култура

На 18 септември 2018 г. в знак на почит към героите от Белица и участниците в Илинденско- Преображенското въстание пред Паметника на „ИЛИНДЕНЦИ „ от 17.00 ч. признателна Белица ще положи цветя и венци.

Доклад по повод годишнината ще бъде изнесен от Мария Ваканова – музеен уредник при НЧ “Георги Тодоров 1885“ гр. Белица. За първи път ще чуете и стихотворението на Асен Барабунов „БАЛАДА ЗА ИЛИНДЕНЦИ“ посветено на героите от Белица във въстанието.

„На 17 септември 1903 г. по пладне откъм беличката гора се чуват гърмежи. Населението е изненадано. Една голяма част на Белица е опожарена….“Пожарът довършва и последните къщи. На 18 септември 1903 г. половината от населението минава границата на път за Рилския манастир, а 1600 души бежанци с 2000 глави добитък потегля за град Самоков….“

„В Белица са останали само 7 къщи, но и те са развалени. Избити досега се узнаха 120 души, а за избягалите още не се знае. По-късно се узнава, че убитите са към 200 души … “

И ако беличанина днес е със самочувствие и самоуважаващ се, то е защото знае, че в този къс българска земя е коренът му , напоен с кръвта на борците за свобода. Той е горд, че е дал своя скромен дял в утвърждаването на българската нация, че огънят на Илинденско – Преображенския организиран въоръжен бунт, превърна същата тази непокорна Белица в стожер на българщината в истинска крепост на новия ни живот.

Добавете Вашия коментар

TOP