Бдение в памет на Виктория Маринова

08 Октомври 2018 | 20:48
0 коментара
Общество

 Стотици хора се събраха в столицата на бдение в памет на убитата русенска журналистка Виктория Маринова.

Със запалена свещ в ръка и минута мълчание събралите се на площада пред храм „Света Неделя” почетоха паметта на младата жена, а по-късно множеството се премести пред сградата на Съдебната палата, където на импровизиран протест хората изразиха недоволството си от случаите на безнаказаност в България. Чуха се и възгласи за оставка на правителството.

В знак на съпричастност към бдението се присъединиха и майките от инициативата „Системата ни убива”, които вече четвърти месец протестират на палатков лагер пред парламента с искане за реформа в социалната сфера. Въпреки че с разследването са ангажирани най-добрите криминалисти, все още няма задържан за тежкото престъпление.

За да се запознаят на място с всички обстоятелства около случая, днес в Русе отидоха главният прокурор Сотир Цацаров и министърът на вътрешните работи Младен Маринов. Освен водещ на предаване, 30-годишната журналистка е била и административен директор на русенската телевизия TVN.

Според разследващите обаче най-малко вероятната версия е убийството да е свързано с работата на жертвата.

От Европейската комисия пък призоваха българските власти да проведат бързо и задълбочено разследване. Бдение се провежда и пред Паметника на свободата в Русе. Такова има и в Пловдив, Стара Загора, Плевен и още.

Припомняме, че на 6 септември тялото на убитата Виктория Маринова бе открито от случаен минувач на крайбрежната алея в крайдунавския град.

По информация на разследващите смъртта ѝ е настъпила вследствие на удари в главата и задушаване, но преди това тя е била изнасилена. Част от вещите ѝ липсвали. Новината за жестокото убийство предизвика широк международен отзвук и бе отразена в редица водещи световни медии.

В социалните мрежи коментар по темата направиха и водещи европейски политици, сред които заместник-председателят на Европейската Комисия Франс Тимерманс, председателят на групата на ЕНП Манфред Вебер, както и лидерът на групата на АЛДЕ Ги Верхофстад.

В България пък случаят бе използван от опозицията, за да обвини управляващите, че са му обърнали необходимото внимание едва след широката международна реакция. /БГНЕС

 

Добавете Вашия коментар

TOP