БЧК настоява спасителите по плажовете да дежурят до 20:00 часа

17 Юли 2017 | 16:55
0 коментара
Общество

Промяна в организацията на водноспасителната дейност по плажовете предлага Областният съвет на БЧК – Варна.

Ако работното време на спасителите бъде удължено до 20 ч., фаталните случаи на удавяния ще намалеят, обясни председателят на ОС на БЧК Илия Раев.

Статистиката сочи, че годишно в България се давят около 130-140 души. 3/4 от тях намират смъртта си във вътрешни водоеми, на неохраняеми ивици или на охраняеми плажове, но след финала на работното време на спасителите, разясни и доц. Димитър Ставрев, преподавател в Медицинския университет и дългогодишен експерт в БЧК.

Тъй като промяната в организацията на работа ще повиши разходите, от БЧК настояват държавата да върне плажовете на общините.

"Така ще се реши проблемът с неохраняемите ивици, които във Варненско този сезон са 25, а и общините могат да осигурят заетост на спасителите през зимата, за да си запазят кадрите", коментира Илия Раев.

Идеите ще бъдат включени в проекта за промени на остарялата Наредба за водно спасяване, готвени от Националния комитет по водно спасяване, в който влизат и представители на МВР, МОН, Министерството на спорта и концесионерите, съобщи председателят на специалистите по водно спасяване в БЧК-Варна Велислав Цеков.

Според него проблем е липсата на обща и плувна култура у българските и особено у чуждите туристи.

"Наближава август, който е най-кошмарният летен месец за спасителите. Морето се сърди, вдига вълна в жегите и хората масово не спазват сигналната система и съветите им. Не си вземат и поука", очерта рисковете Цеков.

Опасности има и край басейните, голяма част от които и това лято работят без сертификат от специализираната междуведомствена комисия към общината. Тя е издала разрешителни на 161 басейна, а реално работят близо 280. Няма контрол и санкции за нарушителите.

На старта на традиционната Седмица на водното спасяване от ОС на БЧК отчетоха, че дотук са подготвили 78 спасители и са заверили талоните на близо 400, като бройката е достатъчна за обезпечаването на нуждите на региона. В хотелите са раздадени над 10 000 листовки със съвети за безопасност към летовниците. В рамките на Седмицата на водното спасяване за десета поредна година ще има демонстрации на Златни пясъци, Св. Св. Константин и Елена и Камчия.

На 20 юли на плажа в Слънчев ден предстои атрактивен турнир между действащи спасители. Тази година участниците са от цялото крайбрежие, което превръща проявата в неформален преглед на уменията на спасителите на море. /БГНЕС

 

Добавете Вашия коментар

TOP