ББЦ внесе промени в Изборния кодекс, иска глоба за негласувалите

11 Юни 2014 | 12:13
0 коментара
Политика

Формацията настоява за консултации при президента между политическите сили, излъчили евродепутати

 

Независимият депутат Румен Йончев внесе от името на "България без цензура" промени в Изборния кодекс, които да регламентират задължително гласуване.

 

Измененията в текста могат да бъдат направени преди предсрочните избори и не нарушават Конституцията, мотивира се народният представител.

Внесените от ББЦ промени предвиждат още да има глоба за негласувалите.

Тя да бъде от 10 лева до 50 лева при първо нарушение, а при повторно и следващо - от 50 до 100 лева.

 

Санкцията няма да се прилага към хората, навършили 70 години, както и за онези, които са с намалена работоспособност над 50%. Глоба няма да се налага и на сънародниците ни в чужбина. Живеещите зад граница ще доказват невъзможността си да се явят пред урните с адресна регистрация.

Същото се отнася и за хора с двигателни проблеми и тежки заболявания.

Гласувалите пък ще се ползват с 5 на сто отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната си данъчна декларация.

 

Освен за промени в изборното законодателство “България без цензура“ настоява още и за консултации при президента. На тях трябва да бъдат включени представители на всички политически сили, които успяха да се преборят и да излъчат свои представители в Брюксел на евровота. Само по този начин ще се гарантира защитата на гражданския интерес и ще се отговори на актуалните политически настроения в страната, тъй като на евроизборите ББЦ беше подкрепена от четвърт милион българи.

 

 

Добавете Вашия коментар

TOP