Бащата на загиналата планинарка в Пирин: Ния умря на любимото си място!

20 Февруари 2018 | 13:43
0 коментара
Общество

"Обичаме Ния и много ще ни липсва. Тя е първото ни дете и много се вживявахме в отглеждането й. Видях я за последно в събота сутринта, преди да тръгне за Пирин. Само се сбогувахме, защото тя често ходеше в планината. Не сме предполагали, че ще има такъв фатален край."

Това разказа пред "България Днес" почерненият баща на загиналата в Пирин Ния Трейман - Николай.

25-годишната девойка, с богат опит в планинарството, загина в събота при нелеп инцидент с лавина в Пирин. 

Тръгвайки на поход с двама приятели, момичето стига на Момин връх, но по невнимание стъпва на снежна козирка, която се чупи и предизвиква лавина. Младото момиче е повлечено и затрупано от нея.

На място изключително бързо идва спасителен екип, но за жалост попадат само на безжизненото й тяло.

"Ния живееше с планината. От малка обичаше да ходи там. Не беше просто за забавление, имаше стремеж към висините, към върховете, към чистотата. Изпитваше нужда да ходи в планината, за да избяга от натовареното всекидневие. Буквално 3 дни работеше по цял ден, за да й останат свободни събота и неделя, за да се качи на любимото си място", допълва баща й Николай Трейман.

Вечерта преди да тръгне, Ния разказвала с въодушевление за новия си поход. Била много развълнувана, защото този сезон не се е била качвала на Пирин. Нямала търпение, затова станала рано сутринта и тръгнала към снежните върхове. Изпратил я баща й, като двамата си казали само довиждане, защото никой от двамата не е подозирал за фаталния край.

"На тази възраст тя живееше изключително концентрирано, изключително всеотдайно и дисциплинирано. Завърши френска филология и се занимаваше с преводи. Започна работа и в пекарна, а през лятото ходеше в едно ранчо и организираше разходки с коне в планината", допълни с мъка Трейман.

Добавете Вашия коментар

TOP