Баща написа във Фейсбук своите правила за възпитание на децата, думите му обиколиха света

01 Юни 2018 | 17:17
0 коментара
Любопитно

Дизайнерът Никита Иванов сподели в социалните мрежи 10-те основни правила, които са му помогнали да отгледа успешно две дечица. Написаното във Фейсбук веднага стана хит и бе споделено от десетки.

Ето и правилата на Никита:

1. Ограниченията, които поставяте на своето дете, трябва да са съобразени както с неговата собствена безопасност, така и с личното пространство на другите Формулирайте ги колкото се може по-ясно и по-просто. Във всички останали случаи оставете детето да изследва свободно света около него.

2. Наказанията са предварително известни, неизбежни и предсказуеми Едни не добре дефинирани взаимоотношения могат да скъсат нервите както на детето, така и на родителя. Крясъците и бесните лицеви изражения подсказват единствено, че възпитателят трябва да посети психиатър.

3. Мама и татко винаги са на една и съща страна Ако майката накаже детето, таткото никога не трябва да отменя това нейно действие. Това очевидно не означава, че родителите не обичат детето си. Просто го наказват за лошо поведение.

4. Порастването води но нови възможности, не до допълнителни задължения Никога не казвайте на своето дете, че вече е голямо и вече ви е длъжно с нещо. Това може да съсипе цялото му детство, както и връзката му с неговите братя и сестри. Децата не ви дължат нищо, най-малкото, защото не те са решили да се родят.

5. Децата са огледало на своите родители Колкото по-истерично и неуморно е едно дете, толкова по-спокоен и последователен трябва да е родителят. Малчуганите имитират поведението на възрастните, те гледат на тях като на модели за подражание. Никога не трябва да казвате тези 7 неща на мъжа си, ще го изгубите!

6. Не плашете децата Никога. Без значение за какво става дума. Забравете за реплики от типа „майка ти ще спре да те обича“ или „полицаят ще те прибере“ или „съседът ще дойде да ти се скара“. Това съсипва детското съзнание.

7. Не сравнявайте детето с неговите връстници Ако му мислите доброто, искате да е щастливо и добрите оценки не са от първостепенно значение, в никакъв случай не го съпоставяйте с другите деца. Фокусирането върху другите може да погуби психиката и самочувствието. Ще получите черния си колан по родителство, когато не казвате дори „Ти си най-добрият/добрата!“, тъй като това само по себе си е съпоставка.

8. Предоставяйте им възможност да избират, научете ги да се вслушват в своите желания Децата, които не са питани какво искат, на които не им е било давано шанс да избират, се превръщат в нерешителни и нещастни възрастни. Малчуганите могат да избират почти всичко – от типа закуска, която да имат, до своите играчки, детски, дрехи и забавления за уикенда.

9. „Направи това“ никога не работи Личният пример обаче е друго нещо. Не принуждавайте децата да правят нещо. Вдъхновете ги със своите собствени действия.

10. Любовта не е част от сделката Родителите не обичат децата си заради техните успехи или доброто им поведение. Те просто ги обичат. Безусловно.

Добавете Вашия коментар

TOP