Басейнова дирекция отказа вода на бизнесменът Тодор Димов за МВЕЦ „Крашевица“

25 Февруари 2018 | 20:13
0 коментара
Общество

Благоевградският бизнесмен Тодор Димов, бивш собственик на скандалния ВЕЦ „Кресна Електрик“, опита да влезе обратно в бизнеса с нов енергиен проект – този път с производство на електроенергия от МВЕЦ „Крашевица“ на напоителен канал „Главен Рилски“ в землището на с. Смочево, община Рила, но получи категоричен отказ от Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” /БДЗБР/.

Институцията, която следи състоянието на реките и язовирите в Югозападна България, отряза бизнесмена с мотива, че в канала няма вода за неговия ВЕЦ.

Димов си е направил разчет през централата му да минава по 1,5 куб. м/сек. вода, която всъщност е водата на река Рилска от вливането на Шарковица до вливането й в Струма. Дирекцията обаче е категорична, че в момента каналът се използва за пренос на водни количества по силата на 2 вече издадени и действащи административни акта – разрешително от 2013 г. с цел напояване до 2 куб. м./сек. и разрешително от 2010 г. за производство на електрическа енергия от остатъчните води в напоителния канал с разрешено максимално водно количество до 1,5 куб. м/сек. При това положение в края на канала остава дебит само от 1 куб. м./сек. – точно колкото иска Димов за МВЕЦ „Крашевица“. С други думи, ако централата бъде разрешена за работа, след канала няма да има и 1 капка вода.

Категоричният отказ на БДЗБР да разреши МВЕЦ-а на „Спортена“ ЕООД, в която управител е Тодор Димов, а собственик – синът му от първия брак Павел Димов, е доста сериозен удар върху двамата бизнесмени, най-малкото понеже строежът на централата започна още през 2010 г. и вече доста е напреднал. Самият Тодор Димов е броил вероятно немалка сума за купуването на целия бизнес от фирмата, започнала строежа на МВЕЦ-а – „Агева“ ООД на Валя Давидкова, чийто представляващ е общинският съветник в Благоевград Васил Миладинов. Двамата продали недовършената централа на Димов наскоро след като „Агева“ е обявена в несъстоятелност.

Давидкова и Миладинов вадят разрешително за строеж още през 2009 г. от главния архитект на община Кочериново и на два пъти подновяват разрешителното си за водовземане, като втория път правят промяна на инсталираната мощност на МВЕЦ „Крашевица“ от 960 кВт на 1200 кВт. Тази промяна качва и първоначално поисканото водно количество от 1 куб.м/сек. на 1,5. Към онзи момент – 2010 г., такова количество вода е имало, но плановете се объркват от издаденото разрешително за напояване. Не е ясно когато Тодор Димов е купувал бизнеса, дали е имал информация, че водата в канала вече е на привършване.

Отказът на БДЗБР може да бъде посрещнат само с облекчение от рилчани, които още през 2010 г., когато започна строежът на МВЕЦ-а, настояха за проверки от страна на Басейнова дирекция – Благоевград, защото водохващането на веца е на тяхна територия, а самата централа е в съседната община Кочериново. Освен че обектът не беше нито обозначен, нито обезопасен, жителите на Рила протестираха срещу инвеститорите, които бяха отбили водата, в резултат на което водоемите им за поливане останаха празни. Въпреки искането им за незабавно спиране на строежа той обаче продължи.

4 години по-късно срещу МВЕЦ-а и проектите за още 5 централи на Рилска река въстанаха и жителите на с. Пороминово, които заедно с цялата община Кочериново страдат от години от перманентно безводие, но и този протест не наруши строежа на МВЕЦ „Крашевица“.

Това е поредният удар върху бизнеса на Тодор Димов, който се прослави с отказа си да плаща на община Кресна и общинското ВиК договорените вноски, тъй като предишният му ВЕЦ „Кресна Електрик“ бе разположен на питейния водопровод на Кресна. Миналата година съвсем случайно местните общински съветници разбраха, че Димов е продал зад гърба им централата на „Кей Джи Инвестхолдинг“ от Елин Пелин с управител Катя Александрова Георгиева. Въпреки че не успяха да си получат от него парите от таксите – по договор от 5000 лв. до 8000 лв. от реализираната печалба на централата при продажба на електроенергия за повече от 25 000 лв., жителите на Кресна приеха с облекчение раздялата с бившия собственик на ВЕЦ „Кресна Електрик“ заради проблемите, които периодично им създаваше в продължение на 15 години.

Междувременно още през 2010 г. Тодор Димов се засили да строи МВЕЦ в Петрич, а през 2014 г. – в землището на благоевградското с. Покровник, но никъде не бе радушно приет. Специално в Покровник, където се бе насочил към река Четирка, селяните се изправиха на нокти поради реалната възможност централата на Димов да остави без вода за поливане 150 дка от землището на селото. Впоследствие Димов бе принуден да се откаже и от двата проекта.

ВАНЯ СИМЕОНОВА в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP