Басейнова дирекция глоби 2000 лв. „Екоинженеринг-РМ” - завод „Звезда“ в разложкото село Елешница

08 Април 2019 | 06:45
0 коментара
Общество

Държавното дружество „Екоинженеринг-РМ” ЕООД, стопанисващо завод „Звезда“ в разложкото село  Елешница е глобено 2000 лева от Басейнова дирекция за нарушаване на разпоредбите на Закона за водите. Санкцията му е наложена за  черпене на вода от река Палатик, без да има издадено за това  разрешително. Дружеството обжалва наказателното постановление и наложената му имуществена санкция в Районен – съд Разлог, но то бе изцяло потвърдено от магистратите.

Фирмата е хваната в нарушение през септември миналата година. При проверка на завод „Звезда“, извършена от инспектори към  Басейнова дирекция „Западно-беломорски район“, е установено, че на територията на обекта се използват   води за технологични и за хигиенно-битови нужди, които се черпят от река Палатик посредством съществуващо  водохващане, намиращо се в землището на селото в община Белица. Към момента на проверката заводът е работил и се е извършвало водовземане, а водите посредством тръбопровод се довеждали  до производствената площадка. За извършването на водовземане от водите на река Палатик  фирмата не е притежавала разрешително. Констатираните нарушения са описани в протокол, месец по-късно на дружеството е съставен акт, а в началото на тази година му е издадено и наказателно постановление, с което е определена  санкция в минималния, предвиден по закон размер от 2000 лева.   

„Екоинженеринг-РМ” ЕООД  е дружество със сто процента държавно участие в капитала, с принципал министъра на икономиката. Дружеството е създадено по силата на постановление на Министерски съвет от 27.03.1998 г. за ликвидиране на последствията от добива и преработката на уранова суровина.

 В момента в завод „Звезда“ в Елешница” функционира линията за регенерационно пречистване на йонообменни смоли, които се използват за пречистване на води, замърсени с уран.в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP