Барселона е на върха в Европа! Каталунците спечелиха Шампионската лига след успех с 3:1 над Ювентус

07 Юни 2015 | 08:25
0 коментара
Спорт
Барселона е на върха в Европа! Каталунците спечелиха Шампионската лига след успех с 3:1 над Ювентус

Барселона е новият европейски клубен шампион! Каталунците спечелиха трофея в Шампионската лига за пети път в своята история, след като надвиха достойния си опонент Ювентус с 3:1 на финала в Берлин. По този начин Купата остава вечно притежание на Барселона, тъй като всеки клуб, спечелил я пет пъти, има това право.

Така Барса направи требъл през този сезон и затвърди усещането, че е най-добрият клубен отбор в света през новия век. Тимът стана първият в Европа с два требъла в историята. Това е и четвъртата купа в най-комерсиалния турнир за "Блауграна" в годините след 2000-ата.

Този техен успех затвърди и доминацията на Испания в евротурнирите, след като и Севиля спечели Лига Европа този сезон. Миналата година Реал и Севиля триумфираха в евротурнириге.

Мача следихме минута по минута в Gong.bg,

ЮВЕНТУС - БАРСЕЛОНА 1:3

Барселона удари рано в мача и откри резултата още в 4-ата минута чрез Иван Ракитич. Хубава комбинация между Алба, Неймар и Иниеста завърши с асистенция на последния и точен удар на Ракитич от наказателното поле за 0:1.

В 55-ата минута юношата на Реал Алваро Мората ощастливи Ювентус с изравнителен гол за 1:1. Отлична атака на италианците завърши с удар на Тевес, отразен от Тер Стеген и с добавка на Мората.

източник: Gulliver/Getty Images

Барса отново излезе напред в резултата с гол на Луис Суарес в 68-ата минута. Меси напредна и  шутира, Буфон отрази, но и тук с добавка се намеси уругваецът, който направи резултата 1:2.

В 71-ата минута гол на Неймар бе отменен, след като бразилецът стреля с глава, но топката облиза ръката му и тогава влезе във вратата на Юве.

В седмата добавена минута от мача контра на Барса донесе и третия гол за каталунците, дело на Неймар за крайното 3:1 в тяхна полза.

Ювентус започна с очакван състав, като в защита Масимилано Алегри залагаше на четирима бранители. Бардзали смени контузения Киелини.

В единайсеторката на Барселона също нямаше изненади, като Луис Енрике заложи на всичко най-добро, с което разполага. Луис Суарес също стартира от началото на мача.

Летящият старт за каталунците доведе до попадението на Ракитич още в 4-ата минута.

Веднага след първия гол в мача игра с ръка на защитника на Ювентус Лихщайнер в наказателното си поле не бе отчетена като нарушение от съдията Чакър, който се уплаши да отсъди дузпа.

източник: Gulliver/Getty Images

Последва контра на Мората по дясното крило и удар отдалеч на Видал, изпратил топката над вратата на Барса. Неймар отговори със същото секунди по-късно.

В 13-ата минута великолепна изява на Буфон опази мрежата на италианците от втори гол след удар на Алвеш, дошъл след поредната чудесна каталунска комбинация.

Видал от Ювентус получи рано първия жълт картон в мача, а след това продължи да нервничи и да ходи по ръба на бръснача.

„Старата госпожа“ все пак успя да излезе от ранния шок и да организира няколко нелоши атаки към вратата на каталунците, но без решителен удар. Най-опасен бе шутът на Маркизио в 25-ата минута, изпратил топката малко над вратата на Тер Стеген.

В 35-ата минута ювентинците претендираха за фаул на границата на наказателното поле на Барса, но повторенията показаха, че по-скоро няма нарушение срещу Погба.

В 39-ата минута удар опасен удар от средна дистанция на Луис Суарес за малко не попадна в очертанията на вратата. Секунди по-късно отново уругваецът затрудни ветерана на италианската врата, но Буфон се справи, избивайки в корнер.

Минута преди почивката Маркизио пробва да притесни Тер Стеген, но изпрати топката в ръцете на немския вратар на Барселона. Полувремето завърши с рейд на Меси в пеналта на Юве, но без центриране или удар.

В тези 45 минути Барселона бе по-добрият тим на терена, създаде повече положения, но отлични намеси на Буфон запазиха интригата и само един гол аванс за каталунците.

източник: Gulliver/Getty Images

Втората част започна с мълниеносна контра на Барса, при която четирима атакуващи имаха срещу себе си трима защитаващи се. Ударът на Суарес обаче отново бе отразен от вездесъщия Буфон.

В 50-ата минута типична атака в стила тики-така на Барса завърши с нов удар, този път на Меси, но над вратата.

В 55-ата минута обаче отлична акция на Ювентус завърши с удар на Тевес отразен от Тер Стеген, но при добавката Алваро Мората не сбърка отблизо и изравни за 1:1.

източник: Gulliver/Getty Images

Голът видимо даде криле на Ювентус и от този момент мачът стана двуостър. Нова възможност се появи пред Тевес, но топката мина над вратата след удара му. Веднага отговори Иниеста след страхотен пробив и пас към Суарес, който за малко не стигна до топката.

В 66-ата минута Юве претендира за дузпа за задържане от страна на Алвеш, който хвана през врата Погба, но сигнал не последва.

Барселона отново излезе напред в 68-ата минута. Тогава Меси напредна и стреля, Буфон отби встрани, но там притича Суарес и направи резултата 1:2.

Поредната спорна ситуация възникна в 71-ата минута, когато гол на Неймар бе отменен, след като бразилецът стреля с глава, топката облиза ръката му и влезе във вратата.

Ювентус стигна до сериозни разбърквания след два корнера и неумели намеси на вратаря Тер Стеген.

Поредният контраудар пък бе на включилия се напред защитник на Барса Пике, но и той не успя да намери вратата.

Ювентус пробва финален щурм, в който се наложи на Тер Стеген да избива в корнер опасен удар на Маркизио. Последва негова намеса и след стрелба на Тевес отдалеч.

В самия край страхотна контра на каталунците завърши с трети гол за Барса, този път на Неймар, за крайното 3:1 в тяхна полза.

източник: Gulliver/Getty Images

ЮВЕНТУС - БАРСЕЛОНА 1:3

0:1 Ракитич 4, 1:1 Мората 55, 1:2 Суарес 68, 1:3 Неймар 90+7

ЮВЕНТУС: Буфон, Лихщайнер, Бардзали, Бонучи, Евра /89-Коман/, Маркизио, Пирло, Погба, Видал /79-Перейра/, Тевес, Мората /85-Йоренте/. /Резерви: Сторари, Перейра, Огбона, Коман, Йоренте, Падуин, Стураро/ Старши треньор Масимилиано Алегри

БАРСЕЛОНА: Тер Стеген, Алвеш, Пике, Масчерано, Алба, Бускетс, Ракитич /90+1 Матийо/, Иниеста /78-Шави/ , Меси, Суарес, Неймар. / Резерви: Браво, Бартра, Адриано, Матийо, Шави, Педро, Рафиня/ Старши треньор Луис Енрике

Съдия: Джунейт Чакър /Тур/

Олимпийски стадион в Берлин - 70 442 зрители

Източник:Gong.bg

Добавете Вашия коментар

TOP