Барикадите в центъра на София остават. Протестиращи гонят Мая Манолова!

09 Август 2020 | 09:44
0 коментара
Общество

Трите възлови софийски кръстовища - на Орлов мост, пред Ректората на СУ „Св. Климент Охридски“ и т. нар. "триъгълник на властта" остават блокирани от протестиращи, които настояват за оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, предаде БНР.

 

"Аз съм жив щит" и "Оставка" са надписи, поставени върху пейките, използвани за барикади на Орлов мост. 

 

Движението в София е спокойно. Градският транспорт се движи по променен маршрут заради блокадите.

 

Тази сутрин камионът, който събира отпадъците е минал през Орлов мост, събрал е боклука и е оставил отново на същото място на барикадата контейнерите. 

 

Въпреки проливния дъжд недоволните от властта останаха в палатковите лагери през цялата нощ. Мнозина стояха под проливният дъжд с дъждобрани и чадъри.

Около 30 души, предимно млади, разказаха пред репортер на БНР, че нощта на Орлов мост е преминала спокойно. Имало е опит за провокация от младеж, приближил се до палатковия лагер и отправял обидни квалификации към протестиращите. Стигнало се е до повишаване на напрежението, но конфликтът е бил бързо потушен.

 

Протестираща проби кордона от полицаи, за да хвърли яйце по сградата на Министерския съвет, след което започна да играе хоро сред разбитите яйца и домати. Полицията се опита да я отстрани, но не успя. Организаторите на протеста за пореден път бяха осигурили яйца и домати, които полетяха към сградата. Жената се промъкна между кордона, хвърли отблизо яйце по вратата на Министерски съвет, а след това няколко минути танцуваше зад огражденията въпреки призивите на органите на реда.

 

Очакванията на протестиращите да стигнат до сблъсък с полицията на "Орлов мост" засега не се състояха. Те се подсилиха тактически, след като от СДВР обявиха, че ще премахнат блокадата. Проливният дъжд провали плановете на много от протестиращите и те не дойдоха да подкрепят тези, които се бяха струпали на "Орлов мост".

 

В един момент се оказа, че палатките не са издържали на дъжда и това изкара хората в тях навън.

Цялата вечер в различни лайф стриймове те обявяваха, че сблъсъкът с полицията ще се случи всеки момент, но това така и не стана.

Униформените наблюдаваха от дистанция протеста на едно от възловите за столицата кръстовища, както и блокадата му, но не се намесиха. Малко след полунощ бе пуснат слух, че полицията е реагирала в района на Министерски съвет и е препречила пътя на майките от "Системата ни убива". От странно видео, на "Правосъдие за всеки", се оказа, че там всичко е спокойно, на място беше единствено Арман Бабикян от "Отровното трио".

 

Около 4. 20 часа сутринта настъпи суматоха, когато провокатори се опитаха да влязат в сблъсък с протестиращите, започнаха да ги псуват, а след това прибегнаха и до вандализъм. За секунди на място пристигна патрулка, която неутрализира младежите, облечени в черно. Не се стигна до сблъсъци. "На какво си бе пич, на метамфетамини ли, на екстази ли?!" Това крещяха към тях останалите протестиращи. Впоследствие от коментарите им стана ясно, че полицията е арестувала дрогираните младежи. 

 

Малко преди 5:00 часа сутринта напрежението на площад "Орлов Мост" ескалира. Първо се появиха протестиращи, които запознаха да скандират "БСП". Те обясниха, че техният протест е бил много по-многоброен от този на "Орлов мост".

 

След това се наложи да се намесва полицията, тъй като двама души се появиха от страната на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и да призовават протестиращите да си ходят.

Протестиращи започнаха да ги изблъскват, но полицаите своевременно реагираха. Двамата, които искат да остане правителството, бяха заклеймени като "наркомани".

 

В 5:00 часа нови протестиращи скочиха срещу присъствието на Мая Манолова и стартираха нецензурни лозунги срещу БКП. Тя се опита да обясни, че отишла като гражданин.

Политологът Евгений Дайнов опита джентълментски да я защити, но на площада бяха категорични, че тя е част от политическата система на прехода и няма място сред тях.

Присъствието на Манолова на протеста породи множество коментари и в един момент хората се разделиха на две, започвайки да спорят помежду си доколко това е редно. Появиха се дори опасения, че, ако се стигне до сблъсъци между самите протестиращи, това може да доведе до намеса на полицията, която вече да има причина да се намеси на "Орлов мост". Случката с Мая Манолова, която раздели недоволните, всъщност е първата, която реално противоречи на твърденията, че на сегашните протести се явяват хора, независимо от техните политически пристрастия. 

Протестиращите бяха категорични, че сред тях има хора, които не харесват. Те бяха категорични, че Мая Манолова се опитва да трупа рейтинг за проекта си "Изправи се.БГ" на техен гръб. 

 

На Орлов мост се появи  Христо Иванов от "Да България".

 

"Диктаторът Бойко Борисов страхливо се скри зад гърба на СДВР, за да настрои гражданите срещу протеста. Клеветите за готвено окървавяване от протестиращи целят да оправдаят повторната агресия, която се готви срещу нас. Напомняме на СДВР, че решенията им за прекратяване на протестните действия са извън компетентността им. Призоваваме гражданите да продължим мирния, но твърд протест срещу мутрите", написа Отровното трио в страницата си във Фейсбук. 

 

В крайна сметка искането е на оставките на кабинета и на главния прокурор Иван Гешев.

 

Протестиращите бяха категорични, че няма да спазят молбата на столичния кмет Йорданка Фандъкова и да махнат блокадите от пл. "Орлов мост".Епицентър

Добавете Вашия коментар

TOP