Банско става столица на джаза

06 Август 2020 | 09:47
6 коментара
Култура

В Банско кипи трескава подготовка за провеждането на поредното 23-то издание на джаз фестивала, който се превърна в емблема на курорта.

Музикалното събитие на годината се очаква  с огромна радост и нетърпение, не само от любителите на джаза, а от всички граждани, гости и приятели на Банско. Заради коронавируса  хората се притесняваха да не се провали изданието, но организатори и община направиха всичко възможно то да се случи.

И така в  продължение на 7 дни, на сцената на централния площад ще свирят и пеят най-добрите български джаз-музиканти. Отново ще видим и чуем гост-изпълнители от световния елит на джаза. Отново слушателите ще бъдат добре дошли на площада в града.Откриването ще бъде на 8 август.

В цел обсъждане на всички противоепидемични мерки, които трябва да бъдат предприети, през последните два дни бяха проведени срещи с организатора на фестивала – д-р Емил Илиев, с Председателския съвет към Общински съвет Банско и с Консултативния съвет по въпросите на туризма в разширен състав. Състоя се и заседание на Общинския кризисен щаб. Отчете се готовността на представителите на бизнеса и общината да посрещнат гостите на града при стриктно спазване на предписанията на Министъра на здравеопазването, Регионалната здравна инспекция и Общинския кризисен щаб. Създадена е организация за дезинфекциране на площадното пространство, както и осигуряване на дистанция между зрителите. Заради санитарните изисквания, зоната със седящите места ще бъде за 400 човека.

Ограничен брой от местата пред сцената ще бъдат срещу билети, а останалите са със свободен достъп.

"Попаднахме в извънредно трудна ситуация във връзка с продължаващото извънредно положение, но джазът ще прогони и вируса, и злите духове и се надявам да прекараме една чудесна музикална седмица заедно", казва д-р Емил Илиев, създател и организатор на фестивала.

 И тази година е подготвена интересна и разнообразна програма, с участието на музиканти от България и други страни. Фестивалът е съкратен с един ден поради недостиг на средства.

Акцент в програмата на 23-ия Банско джаз фест е поставен върху българските изпълнители.Певицата Хилда Казасян ще открие фестивала. Тя трябваше да пее с  Биг бенд Благоевград с диригент Борис Янев ,но 14 от музикантите дадоха положителни проби за коронавирус и няма да участват.

Гостите ще чуят  популярната група "Дърти пърчис",   Петър Салчев и Октет Пловдив, Марина Господинова,трио "PlaYIS" - Ясен Велчев, Ивайло Звездомиров и Стоян Янкулов-Стунджи,Акага,Камелия Тодорова,Васил Петров и още куп звезди.

Добавени коментари

Венетчо публикува:
07 Август 2020 | 00:40
Цървен Ване е заспал дъълбооок летаргичен сън ,още откакто го избрахаНеадекватна реакция и през зимата и сега.Спинка сладичко,сладичко.Не му приляга длъжността Кмет.Не я може.Като пън стои пред камерите и без никакво дар слово.По -съсипани и загрижени моите съграждани никога не съм ги виждал.Не проумявам как този Цървен Пенсионер можа да съсипе така Банско за кратък период.Всичко е разрушено и пепелясано.
Аз съм бурята! публикува:
06 Август 2020 | 19:46
Бля, бля, дрън та пляс! Тъпи селски комунисти! Като не ти харесвам, селяндур прост, не ми чети постовете, не ми чети и фейса! Толкоз!
До Митак публикува:
06 Август 2020 | 15:52
Чудя се, кога ли в Бабяк се е провел Джаз фестивал, че има толкова новозаразени само днес?
До Аз съм бурята публикува:
06 Август 2020 | 15:50
А на мен лично, предполагам, че и на другите читатели, ни омръзна да четем глупавите, заядливи постове. Не знам дали си Венета, но който/която/което да си, спри! Тровиш въздуха с омразата си! Не разбра ли, че Банско се опита да извоюва свободата си, доста неуспешно според мен, но все пак опита! Показахме, че ни е омръзнало да ни крадат, лъжат, обиждат и унижават. Така че, стига вече! А колкото до SARS и COVID-19, всеки средно интелигентен човек знае, че го има. Сигурно си прав/права/право, че сме го изкарали през зимата, но това означава, че не е толкова опасен, когато имаш добър имунитет. А това "огнище на зараза" беше абсолютно съчинение на отделни политици, предполагам с икономически интереси. Може би провеждането на Джаз фестивала и разумното ни поведение по време на него, ще покаже, че банскалии се учат да живеят с него. А, Митак, дали бумът на заболели, ще е по-голям от този в Разлог, без Джаз фестивал. Всичко е въпрос на отговорно поведение, добра лична хигиена и спазване на дистанция. Не виждам да има голям бум на заболелите сред протестиращите в София :)
Аз съм бурята! публикува:
06 Август 2020 | 13:22
Пиленца, пир по време на чума ще си правите, миличките ми. Червеното комуне, дето е на власт сега, не знае ли, че Банско беше огнището на заразата в България и оттам дойде белята за цялата държава? Или и той като Юмручето вярва, че коронавирусът е измислица? Трябваше да ви умре икономиката ли, за да го разберете? В Банско до последно заразата се рееше сред алкохолизираните тълпи в началото на годината, но кой да ти обърне внимание. Много бело трябваше да се продаде, нямаше как да затворите, нали? Да ви имам и феста да ви имам! Жалки сте ми... Айде, че ми омръзна от селски пръчки! И да, аз съм ЗА забраната на БСП!
Митака публикува:
06 Август 2020 | 11:46
След джаз феста, гледайте какъв бум на заболели се ще има

Добавете Вашия коментар

TOP