Банско ще бъде домакин на Държавното първенство по канадска борба

23 Март 2015 | 15:27
0 коментара
Общество

 

 

Банско – домакин на Държавното първенство по канадска борба

 

През 2015г. се навършват 20 години от учредяването на Българската федерация по канадска борба. Домакин на Държавното първенство, по случай юбилея, е Банско, от където тръгва този изключително полулярен спорт. Събитието, което ще се проведе от 27 до 29 март, е под патронажа на кмета на общината Георги Икономов.

Асен Хаджитодоров – основател на Българската фердерация по канадска борба и от 2012г. президент на Световната федерация, смята за напълно естествено родният му град, да бъде мястото, където ще се проведе първенството.

„За всички тези 20 години, каза той, нашия спорт е донесъл над 450 медала от световни и европейски първенства за България, като Банско има съществена роля за тези отличия. Председателят на местния клуб по канадска борба – Вероника Бонкова, е трикратен световен шампион. В момента имаме действащ вице-световен шампион Георги Цветков, действащ вице-европейски шампион Димитър Юлев. В периода 1997 – 2001г. нашият клуб държеше първо място сред юношите. Сега отново имат много отличия, което доказва, че Банско е един от бастионите на канадската борба. През уикенда очакваме да пристигнат  десет действащи световни шампиони. Надали в момента има друг спорт, който може да се похвали с толкова титулувани български спортисти. Съчетавайки природните дадености на курорта, мисля, че Държавното първенство ще се превърне в истински празник за жителите и гостите на града. Община Банско винаги е поддържала нашия спорт. Още от самото създаване помага и на клуба, и на федерацията. През всички тези години сме имали прекрасно сътрудничество. Г-н Икономов напълно ни подкрепя, така че общината е съорганизатор на мероприятието“.

За предстоящото състезание се очакват над 300 състезатели от цяла България, които ще премерят сили в следните групи: за хора с увреждания – мъже и жени; юноши и девойки; мъже и жени; ветерани.

      Кметът заяви, че без колебание е взето решението общината да бъде съорганизатор на Държавното първенство, защото този спорт се радва на голяма популярност в града. Едни от най-силните състезатели по канадска борба са именно от Банско. Самият градоначалник е фен на този спорт. „Пожелавам успех на участниците в тази атрактивна дисциплина и стискам палци на моите съграждани, които ще се състезават“.

    Емоциите предстоят в салона на Читалище „Никола Вапцаров“ от 27 до 29 март 2015г.

 

Добавете Вашия коментар

TOP