Банско отбелязва Деня на освобождението от турско робство с множество културни прояви

25 Септември 2018 | 16:23
0 коментара
Култура

Наближава празникът на Банско, на 5 октомври. На тази дата през 1912 година градът извоюва свободата си от турското робство.

Празничните прояви ще започнат още на 1 октомври с Детски спортен празник под надслов „Растем здрави и силни” в градския парк. Юбилейният спектакъл „Една приказка без край” на Танцова формация „Пиринско настроение” ще бъде предтсавен в 18 часа на 2 октомври в Народно читалище „Никола Вапцаров”. Повече за родословните дървета на известни фамилии от Банско ще научат посетителите в Дома на изкуствата на 3 октомври в 17,30 часа. Община Банско е посветила 4 октомври на децата.

На празничния 5 октомври в 183-годишната църква „Света Троица" в 9 часа ще се отслужи тържествена света литургия. Ден на отворените врати ще има в Музеен комплекс-Банско. Полагане на венци и цветя на паметниците и паметните плочи в общината ще се извърши в 10 часа. Възпоменателното тържество пред паметника „Банско помни героите" ще е в 10.30 часа. Риболовният турнир за малчуганите е с начало 11 часа на язовир „Белизмата".

Детска кинопанорама с обичани от хлапетата филми ще се организира в Посетителския информационен център от 11,30 до 17 часа. Откриването на планински маратон „Пирин ултра” ще е в 18 часа.

Половин час по-късно започва празничният концерт на площада в Банско с участието на Орлин Горанов, финалът на празненствата ще бъде поставен с пищна заря в небето над курорта.

Добавете Вашия коментар

TOP